Michel wil snoeien in partnerlanden Belgische hulp

Print
Michel wil snoeien in partnerlanden Belgische hulp

Michel wil snoeien in partnerlanden Belgische hulp

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel wil het huidige aantal van achttien partnerlanden voor Belgische hulp verminderen. Op een persconferentie woensdag in Brussel wilde de minister niet kwijt hoeveel landen hij wil overhouden.

België is momenteel actief in achttien ontwikkelingslanden, waarvan dertien in Afrika. De minister kondigde aan te gaan onderhandelen met de democratische partijen in het parlement om tot een reductie van dat aantal te komen. Hoeveel en welke landen er uiteindelijk zullen overblijven, wilde Michel niet zeggen. “Ik heb een lijst in mijn hoofd, maar ik wil eerst het resultaat van de politieke contacten afwachten."

De landen die uit de boot vallen, zullen volgens Michel een plaatsje krijgen op een lijst met landen waar de Belgische hulp een uitdovend karakter heeft, maar met de garantie dat de hulp nog tussen vier en acht jaar zal worden verdergezet.

Prijs-kwaliteit

De minister noemde het zijn “persoonlijke obsessie” om de prijs-kwaliteitsverhouding van de Belgische hulp te verbeteren. Michel streeft naar een grotere concentratie van de beschikbare middelen, 1,5 miljard euro in 2007. Daarom stelt hij voor om per land niet meer dan twee sectoren over te houden voor hulpprojecten van de officiële ontwikkelingshulp. Bovendien moet één van die twee sectoren een “productieve sector” zijn, waaronder de minister landbouw, visserij of basisinfrastructuur verstaat.

“We willen niet dat België twee keer in de sociale sector investeert”, zei Michel, die aangaf dat die regel niet zou gelden voor drie partnerlanden in Centraal-Afrika: de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Burundi.