Campagne moet jongeren wapenen tegen gedwongen huwelijk

Print
Campagne moet jongeren wapenen tegen gedwongen huwelijk

Campagne moet jongeren wapenen tegen gedwongen huwelijk

Met de schoolvakantie voor de deur kaart de Koning Boudewijnstichting (KBS) gedwongen huwelijken aan. De organisatie richt zich met de informatiebrochure 'Vakantietijd: huwelijkstijd?!' rechtstreeks tot allochtone jongeren.

"Binnen enkele weken zullen heel wat jongeren opnieuw op vakantie vertrekken naar het land van herkomst van hun familie", vertelt woordvoerder Josse Abrahams. "En dan vooral naar Turkije en Marokko. Duizenden onder hen zullen er trouwen met een partner die nadien naar België zal overkomen in het kader van de gezinshereniging."

Onverwacht en inderhaast

De meeste van die huwelijken zijn gelukkig geen gedwongen huwelijken. Abrahams: "Maar het blijft een feit dat veel van die jongeren onder druk van de familie worden betrokken in een huwelijk dat niet echt persoonlijk te noemen is. Het komt vaak onverwacht en wordt inderhaast afgesloten, in de euforie van de vakantie."

Taboe

"De brochure 'Vakantietijd: huwelijkstijd ?!' moet het taboe helpen doorbreken en richt zich rechtstreeks tot de 15-18-jarigen. De brochure wil hen informeren over hun rechten en hun plichten, zonder hen te stigmatiseren of waardeoordelen uit te spreken. Het moet de jongeren tot nadenken aanzetten en hen aanmoedigen om autonoom te beslissen."

Workshops

De KBS doet een beroep op scholen, lesgevers, eerstelijnswerkers, verenigingen om deze brochure een zo groot mogelijke verspreiding te geven. Bovendien volgt er een reeks workshops in zes proefscholen in Mechelen, Antwerpen, Gent, Schaarbeek, Luik en Charleroi.