Brazilië gaat met de billen bloot door ontslag milieuminister

Print
Brazilië gaat met de billen bloot door ontslag milieuminister

Brazilië gaat met de billen bloot door ontslag milieuminister

Het verrassende ontslag van de Braziliaanse milieuminister Marina Silva ontdoet de regering in Brasilia van haar groene schaamlapje, zeggen plaatselijke milieuorganisaties. Silva was een van de uithangborden van de ploeg van president Luiz Inácio Lula da Silva.

Marina Silva, die sinds 2003 Milieuminister was, diende haar ontslag in op 13 mei. Ze vroeg haar naaste medewerkers in dienst te blijven. Het ontslag kwam amper drie dagen na de derde Braziliaanse Milieuconferentie, het eindpunt van een inspraakprocedure waaraan 100.000 Brazilianen deelnamen. Maar redenen gaf de populaire milieuminister niet op.

Senaat

Er spelen "persoonlijke motieven mee", verklaarde senator Sebastião Viana. Volgens Viana, die in 2002 net als Silva verkozen werd voor de Amazonestaat Acre, blijft de relatie tussen Silva en president Lula goed, en zal ze de regering blijven steunen. Silva wil weer gaan zetelen in de senaat, waar ze een mandaat heeft tot 2011.

"Milieu is onbelangrijk"

Milieuorganisaties klinken minder verzoenend. Het vertrek van Silva maakt de keuze van de regering voor economische groei ten koste van de natuur "meer transparant", oordeelt Roberto Smeraldi, de directeur van Friends of the Earth. "De regering verliest een van haar meest trouwe ministers, iemand die in de pas liep en altijd bereid bleek de regeringsbeslissingen te legitimeren."

Het ontslag bewijst dat er voor het milieu "geen plaats is in de huidige regering", besluit Denise Hamú, algemeen secretaris van de Braziliaanse afdeling van het Wereldnatuurfonds.