VS verwachten golf van terechtstellingen

Print
VS verwachten golf van terechtstellingen

VS verwachten golf van terechtstellingen

Amerikaanse activisten tegen de doodstraf zetten zich schrap voor een golf van executies. Het Hooggerechtshof heeft immers beslist dat de veelgebruikte dodelijke injectie niet indruist tegen de grondwet. De staat Georgia voerde alvast een terechtstelling uit.

Op zes mei injecteerde een beul in Georgia de moordenaar William E. Lynd met de dodelijke cocktail die ook in 34 andere Amerikaanse staten gebruikt werd. De executie maakte een einde aan een zeven maanden durend nationaal moratorium in afwachting van de uitspraak van het Hooggerechtshof. Dat moest bepalen of de toediening van de cocktail een “wrede en ongewone straf” was.

“Niets opgelost"

“Bij elke methode van executie is er een bepaald risico op pijn – hoe humaan die ook gebeurt”, stond in de beslissing van het Hof te lezen. Maar volgens David Elliot, woordvoerder van de National Coalition to Abolish the Death Penalty, is er met het groene licht voor dodelijke injecties “niets opgelost". "De doodstraf was gebrekkig voor de zaak bij het Hooggerechtshof”, zegt hij. “En nu het vonnis uitgesproken is, blijft ze gebrekkig.”

Executiegolf

De actiegroepen vrezen dat de executie in Georgia het begin wordt van een golf van executies. Negen staten laten uitschijnen dat ze snel de terechtstellingen zullen hervatten. Mississipi plant op 21 mei de executie van Earl Wesley Berry, Virginia zal Kevin Green terechtstellen op 27 mei en Texas plant vier executies in juni en juli. Texas heeft 360 terdoodveroordeelden. De staat was vorig jaar alleen al goed voor 60 procent van de terechtstellingen in de VS.