Justine Henin: De beste Belgische sportvrouw ooit

Print
Justine Henin: De beste Belgische sportvrouw ooit

Justine Henin: De beste Belgische sportvrouw ooit

Met Justine Henin verliest ons land in een klap zijn beste tennisster, of zeg maar gerust beste sportvrouw ooit. De binnenkort 26-jarige Henin heeft er dan ook een indrukwekkende carrière opzitten.

Dood moeder bepaalt karakter

Justine Henin zag op 1 juni 1982 het levenslicht in Luik. Françoise Rosière neemt haar jonge dochter regelmatig mee naar Roland Garros en die uitstapjes maken een enorme indruk op het meisje. Wanneer Justine 12 jaar is sterft haar moeder echter aan darmkanker. Die dramatische gebeurtenis zal in grote mate haar karakter bepalen. Justine wil zich koste wat het kost bewijzen voor haar overleden moeder en is vastberaden om de beste tennisster ter wereld te worden. Om dat doel te bereiken wil ze over lijken gaan. Zo breekt ze in 1999 met haar vader José Henin omdat die haar teveel wil betuttelen en zo een grote carrière in de weg staat.

Lees verder onder de foto.


Carlos Rodriguez was de grote mentor van Henin

Carlos Rodriguez

Justine Henin zette haar eerste stappen op het tenniscourt van haar thuisgemeente Rochefort toen ze vijf jaar was. Al snel komt haar talent bovendrijven en verhuist ze naar de tennisclub in Ciney. Pas na de dood van haar moeder en de ontmoeting met Carlos Rodriguez schiet haar carrière in een stroomversnelling. Ze rijgt de juniorentitels aaneen en wint in 1997 ondermeer het wereldkampioenschap en Roland Garros voor junioren.

Eerste WTA-toernooiwinst

In 1999 stopt Henin met studeren om zich volledig te kunnen toeleggen op het tennis en wordt ze profspeelster. Haar allereerste WTA-toernooiwinst boekt ze datzelfde jaar in eigen land, in Antwerpen. In 2000 blijft ze, door toedoen van blessures en ziekten, wat ter plaatse trappelen. Wanneer ze echter in 2001 als snel toernooizeges boekt in Gold Coast en Canberra is ze echt gelanceerd. Datzelfde jaar bereikt ze onder andere de halve finale van Roland Garros en de finale in Wimbledon. Ze eindigt dat jaar op de zevende plaats van de WTA-ranglijst.

Lees verder onder de foto.


Henin wint Roland Garros in 2003

Definitieve doorbraak en wereldroem

2003 wordt het jaar van de definitieve doorbraak én wereldroem. Ondanks sterke concurrentie van de zusjes Williams, Lindsay Davenport en het andere jonge Belgische toptalent Kim Clijsters kan ze dat jaar haar eerste Grand Slam-zege boeken. Op 7 juni 2003 wordt Henins droom werkelijkheid en wint ze in de finale van Roland Garros door Kim Clijsters te verslaan met 6-0, 6-4. Ze wordt daarmee de eerste Belgische die een Grand Slam-toernooi wint. In die jaren is Clijsters ook de grootste rivale van Henin en vanaf 2003 moet Clijsters duidelijk de Waalse als haar meerdere erkennen. Ook haar twee Grand Slam-zege behaalt ze tegen Clijsters. 7-5, 6-1 wordt het in de finale van de US Open. Het jaar kan echt niet meer stuk als ze na haar winst in Zürich voor het eerst naar de eerste plek op de wereldranglijst springt.

Lees verder onder de foto.


Henin wint goud op de Olympische Spelen

Olympische titel

2004 begint voortvarend met een derde Grand Slam-zege, tegen opnieuw Kim Clijsters in de Australian Open. Het noodlot slaat echter toe wanneer het cyteomegalovirus de rest van haar seizoen in gevaar brengt. Door haar nooit geziene doorzettingsvermogen draaft ze toch aan op de Olympische Spelen in Athene en behaalt daar zelfs de gouden medaille. In 2005 wint het meisje met de verschroeiende backhand voor de tweede maal Roland Garros, maar verliest ze verrassend genoeg in de eerste ronde van Wimbledon.

Lees verder onder de foto.


Wimbledon heeft Henin nooit echt gelegen

Opnieuw eerste

Na twee relatief magere jaar wordt 2006 weer een succesjaar. Ze haalt met sprekend gemak Roland Garros en Wimbledon binnen en verliest in de finale van de US Open. Als ze dat jaar ook voor het eerst de Masters wint, eindigt ze 2006 niet meer dan terecht opnieuw op de eerste plaats van de wereldranglijst.

Lees verder onder de foto.


Henin heeft in 2007 gebroken met Pierre-Yves Hardenne

Familieperikelen

Het begin van 2007 wordt grotendeels gedomineerd door privéperikelen. Haar relatie met Pierre Yves Hardenne loopt na vijf jaar huwelijk op de klippen waardoor ze de Australian Open links laat liggen. Na de breuk met Pierre Yves verzoent ze zich opnieuw met haar vader en de andere familieleden. Ondanks alles weet ze zich te herpakken en wint ze voor de vierde keer op Roland Garros en is ze verliezend finalist in Wimbledon. Daarnaast behaalt ze nog acht andere toernooizeges en zo wordt ze de eerste speelster sinds Martina Hingis in 1997 die tien tornooien op een jaar wint.

Fier en eergevoelig

In 2008 lijkt ze die fantastische lijn door te zullen trekken wanneer ze de toernooien van Sydney en Antwerpen wint. Niemand kon toen echter vermoeden dat ze haar eerste en haar laatste WTA-toernooizege zou behalen in het Sportpaleis. Henin voelt dat ze het niveau van het grandioze jaar 2007 nooit meer kan evenaren. Fier en eergevoelig als ze is beslist het nummer 1 van de wereld om haar loopbaan liever abrupt stop te zeggen in plaats van rustig uit te bollen. De consternatie in België en de hele tenniswereld zal er niet minder om zijn.

Ook met Kim Clijsters vlotte het niet altijd, maar de strijdbijl is intussen begraven