Fotograferen op openbare plaatsen bedreigd in VK

Print
Fotograferen op openbare plaatsen bedreigd in VK

Fotograferen op openbare plaatsen bedreigd in VK

Fotografen en cameralui in Groot-Brittannië kennen geen rust meer sinds de politie eind februari opriep om verdacht gedrag van onder meer fotografen te melden via een anti-terrorismenoodnummer. Freelancefotografen en politici verzetten zich tegen de strenge aanpak.

Met een vijf weken durende campagne riep de politie het publiek op om verdachte activiteiten onmiddellijk te melden op een noodnummer. "Heb je iemand foto's zien nemen van veiligheidsinstallaties zoals bewakingscamera's (CCTV's)? Leek het je verdacht? Meld het ons". Verschillende affiches met de oproep verschenen ook in kranten en tijdschriften.

Een Britse fotograaf vraagt zich op zijn weblog af of zoiets wel nut heeft: "Zoek op CCTV op fotosite Flickr en kijk hoeveel resultaten je te zien krijg, probeer hetzelfde ook eens te doen op Google Images". Flickr geeft bijna 40.000 foto's van bewakingscamera's in alle vormen en kleuren, Google een goeie zes miljoen.

Incidenten

Sinds de campagne volgden verschillende incidenten elkaar op. Amateurfotograaf John Kelly moest in het kuststadje Blackpool zijn foto's wissen op vraag van de politie. Volgens de agenten had hij toestemming nodig om daar te fotograferen. "Voorbijgangers bleven kijken en ik voelde me zwaar in de fout. Ik wiste de foto's om niet verder in verlegenheid gebracht te worden", zegt Kelly op het Britse fotografenportaal 'Amateur Photographer'.

BV