50.000 jobs wachten tevergeefs op bereidwillige werknemers

Print
50.000 jobs wachten tevergeefs op bereidwillige werknemers

50.000 jobs wachten tevergeefs op bereidwillige werknemers

Bedrijven ondervinden steeds meer moeilijkheden om hun openstaande vacatures ingevuld te krijgen. Tegen eind mei zal dat aantal niet ingevulde functies opgelopen zijn tot 50.000, zegt arbeidsdienst VDAB.

Maandelijks stijgt het aantal jobs waarvoor geen kandidaatwerkzoekenden worden gevonden met 2.500. Dat is een opvallende stijging in vergelijking met de voorgaande jaren. In de eerste vier maanden van dit jaar geraakte slechts 80,4 procent ingevuld. In dezelfde periode vorig jaar lag de vervullingsgraad nog op 85,1 procent en in 2006 op 83,2 procent. Het Federaal Planbureau verwacht de komende jaren geen beterschap. Door toedoen van fenomenen als vergrijzing en ontgroening zal het aantal Vlamingen op arbeidsleeftijd (van 20 tot 60 jaar) tussen 2010 en 2020 alleen maar toenemen.

Functies waarvoor weinig interesse blijkt te zijn en die dus met moeite ingevuld raken zijn onder andere informatici, bewakers en elektriciens. Functies als havenarbeider of magazijnier, maatschappelijk assistent en opvoeder raken dan weer makkelijker ingevuld.

Vooral in de regio's Hasselt, Antwerpen, Gent en Sint-Niklaas is de trend voelbaar. Daar raken slechts drie op vier van de nieuwe jobs ingevuld. Bedrijven in Brugge, Oostende en Turnhout geraken dan weer makkelijker aan werknemers.