Clinton wint West Virginia maar koopt er niets mee

Print
Clinton wint West Virginia maar koopt er niets mee

Clinton wint West Virginia maar koopt er niets mee

In de Noordoostelijke Amerikaanse staat West Virginia heeft Hillary Clinton een verpletterende zege behaald tegen haar rechtstreekse Democratische tegenstander Barack Obama. Ze won het pleit met maar liefst 40 procent voorsprong. Desondanks lijkt deze overwinning haar niet meer veel op te leveren. De voorsprong die Obama heeft in het aantal gedelegeerden is onoverbrugbaar geworden.

Landslide

Met 67 procent van de stemmen tegenover 28 voor Obama haalt Hillary Clinton haar grootste zege in de voorverkiezingen na haar 'landslide' in Arkansas, de thuisstaat van haar man Bill. In haar overwinningstoespraak zei de senator van New York "meer vastberaden dan ooit" te zijn om door te zetten in de voorverkiezingen.

Swing states

Clinton is er immers van overtuigd dat ze een betere kandidaat is dan Obama en dat ze een betere kans maakt tegen de Republikeinse opponent John McCain. Clinton meent dat ze met Ohio, Pennsylvania en nu West Virginia 'swing states' heeft gewonnen die wel eens doorslaggevend kunnen zijn bij de echte kiesstrijd in november. Ze benadrukte ook nog eens haar eis om de gedelegeerden van de staten Michigan en Florida ook te laten deelnemen aan het partijcongres in augustus.

Supergedelegeerden

Obama staat echter niet ver meer af van de noodzakelijke 2025 gedelegeerden om de nominatie op zak te steken. Volgens een schatting van realclearpolitics.com heeft hij er nu alles bij elkaar 1882. Ook zijn voorsprong bij de supergedelegeerden stijgt zienderogen. Democratische politici zijn er dus steeds meer van overtuigd dat Clinton het veld moet vrijmaken. Obama richt zich in zijn toespraken ook steeds meer naar McCain dan naar Clinton.

Er vinden de komende weken nog vijf Democratische voorverkiezingen plaats waarvan Obama er waarschijnlijk drie van zal wegkapen.

Lees meer over de Amerikaanse presidentsverkiezingen