Leerlingen duiken in poelen op bosklassen

Leerlingen duiken in poelen op bosklassen

Leerlingen duiken in poelen op bosklassen

Hechtel-Eksel - Het gemeentebestuur van Hechtel-Eksel en de lokale afdeling van Natuurpunt slaan de handen in elkaar om scholen en verenigingen warm te maken voor de rijke natuur in de gemeente.

Twee koffers vol materiaal en ervaren gidsen helpen groepen de beken, poelen en natuurlijke duinen te exploreren. Het ‘hogere’ toeristisch doel is om de gemeente over heel Vlaanderen uit te spelen als perfecte locatie voor bos- en milieuklassen.

De kinderen van het vierde leerjaar uit de Ekselse basisschool Viejool gaven gisteren hun zintuigen de kost in en rond een poel aan de Katershoeve in de vallei van de Zwarte Beek. Natuurpunt Hechtel-Eksel helpt niet alleen bij natuurbeheer, maar betrekt ook al meer dan tien jaar kinderen bij haar werking. Om dat verder te ondersteunen, liet de gemeente twee educatieve koffers, ‘Poelenkoffers’ genaamd, ontwikkelen die verenigingen en scholen gratis kunnen ontlenen.

In de koffers vinden ze zaken zoals schepnetjes, bewaarpotjes en zeefjes. De inhoud werd bepaald door de gemeentelijke milieudienst, Natuurpunt en de gidsen van Resterheide.

“Hiermee beschikken ze over alle onderzoeksmateriaal om duinen en poelen te onderzoeken”, vertelt Krista Bovens van Natuurpunt. “In dit natuurgebied rond de Katershoeve, dat Natuurpunt sinds 1989 in beheer heeft, willen we het landschap zijn authenticiteit teruggeven. Poelen horen daarbij. Dankzij de koffers kunnen de kinderen de kleine waterinsecten observeren of de larven van libellen, zaken die ze anders niet zouden zien. Het gaat dus verder dan kikkers en padden waarmee ze vaak vertrouwder zijn.”

Schepen van Natuur en Leefmilieu Marc Van Dyck (CD&V) stelt dat Hechtel-Eksel opnieuw een ‘kampgemeente’ moet worden. “We willen het aanwezige groen toeristisch uitspelen, waarbij we milieu- en bosklassen uit heel Vlaanderen naar hier willen halen. We gaan voor hen instapklare formules uitwerken waarbij ze over meerdere dagen de verschillende facetten van de natuur ontdekken. Dat willen we in september klaar hebben.” De koffers kunnen al gereserveerd worden via de milieudienst op het nummer 011/73.01.45.

Geert VAN BAELEN

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio