Heusdens ziekenhuis houdt grote rampoefening

Heusdens ziekenhuis houdt grote rampoefening

Heusdens ziekenhuis houdt grote rampoefening

Heusden-Zolder - Dat er op het vlak van de communicatie nog het een en ander verbeterd moet worden, was de belangrijkse conclusie na de grote rampenoefening in het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden.

“Het duurde veel te lang voor we wisten hoeveel doden en gewonden er waren”, zegt burgemeester Sonja Claes. Toch is ze tevreden over het verloop van deze zeer realistische oefening. “Elke burgemeester heeft een boekje waarin staat wat te doen bij een ramp. Maar door dit soort oefeningen doe je toch wat praktijkervaring op. En dat kan enkel maar nuttig zijn bij een echte ramp.”

Gisteravond om 19 uur vond er in de kelder van het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden een zware ontploffing plaats. Tijdens een infosessie voor familie van psychiatrische patiënten, gooide één van de aanwezigen een molotovcocktail met glasscherven in de zaal. Balans: tien lichtgewonden, tien zwaargewonden en twee doden. Meteen werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Gelukkig paste dit alles wel in een grootse rampoefening. De ‘gewonden’ waren leden van ’t Heusdens Volkstheater. En met veel overtuiging.

“Deze rampoefening wilde het interne en externe nood- en actieplan evalueren”, aldus Willy Winderickx van de spoedafdeling en urgentiearts Libbrecht. “We hadden ook bewust een extra moeilijkheidsgraad gecreëerd want de kelder is pas verbouwd, en de brandweerlui moesten dus in volle donker op zoek naar de gewonden.”

“Het ging om een oefening op grote schaal waarbij ook op gemeentelijk niveau werd samengewerkt”, zegt burgemeester Sonja Claes. “Het is ook uniek dat een ziekenhuis tijdens een rampoefening samenwerkt met een tiental hulpdiensten. We kunnen het SF-ziekenhuis dan ook feliciteren met wat ze tot nu toe aan planning hebben uitgebouwd en we vertrouwen erop dat ook in een echte rampsituatie de toestand snel onder controle zal zijn.”

Bert HOUBRECHTS

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio