Serviërs maken het moeilijk

Het pro-Europese blok rond de Servische president Boris Tadic heeft de verkiezingen met glans gewonnen. Dat betekent echter nog niet de macht omdat de nationalisten toch een coalitie pogen te vormen.

wverhaert

Met 98 procent van de stemmen geteld was de prowesterse coalitie van president Boris Tadic maandagavond vrijwel zeker van 39% van de stemmen. Goed voor wellicht 103 zetels in 252 zetels tellende parlement. De Servische De pro-Europese Servische president maakt jubelend het Servische teken. Zijn verkiezingsoverwinning betekent nog niet Het pro-Europese blok rond de Servische president Boris Tadic heeft de verkiezingen met glans gewonnen. Dat betekent echter nog niet de macht omdat de nationalisten toch een coalitie pogen te vormen. Radicale Partij van de ultranationalist Tomislav Nikolic haalde ‘slechts’ 28,6% en zou 76 zetels binennrijven.

Het nationalistische blok

Gisteravond gingen de Radicalen echter al meteen rond de tafel zitten met het het nationalistische blok van aftredend premier Vojislav Kostunica (11,6% en 30 zetels) én de Socialistische Partij van wijlen Slobodan Milosevic. Die haalde een verrassende 8,2 procent of 21 zetels. een samengaan van deze drie zou in het parlement een nipte meerderheid van 127 zetels opleveren.

"Grote dag"

Tadic sprak zondagavond van ‘een grote dag voor Servië’, maar erkende maandagochtend dat de onderhandelingen ‘hard’ konden worden. Hij waarschuwde zijn tegenstanders de wil van het volk niet te negeren.

Meer over Servië