Eerste genetisch gemanipuleerd mensenembryo gemaakt en vernietigd

Amerikaanse wetenschappers hebben voor de eerste maal in de geschiedenis een menselijk embryo gecreëerd dat genetisch is gemanipuleerd, aldus de Sunday Times.

wverhaert

Het zeer omstreden experiment had tot doel te bestuderen hoe cellen en ziektes zich vanaf de conceptie ontwikkelen.

De technologie die vorsers aan de New Yorkse Cornell universiteit gebruikten, kan in principe worden aangewend om genen te corrigeren die ziektes veroorzaken. Het gaat om ziektes als cystische fibrose, haemofilie of zelfs kanker, want in theorie kan elk geïdentificeerd gen worden toegevoegd aan een embryo. Dat zou dan leiden tot blijvende veranderingen van het embryo, want genen die worden toegevoegd worden ook doorgegeven aan volgende generaties.

Virus

Concreet gebruikte de ploeg in Cornell, onder leiding van Nikica Zaninovic, een virus om een gen, een groen fluorescerend eiwit, toe te voegen aan een embryo dat was overgebleven van een proefbuisbehandeling. Dat gebeurde al vorig jaar, maar werd nu pas openbaar gemaakt.

Zaninovic zei dat, om er zeker van te zijn dat het nieuwe gen was opgenomen en dat het embryo effectief genetisch was gemanipuleerd, het embryo de kans had moeten krijgen om te groeien. Maar daarvoor was de toelating geweigerd, wat de vorsers ertoe verplichtte het embryo na vijf dagen te vernietigen.

Dat onderstreept nogmaals hoe gevoelig deze kwestie ligt. Critici waarschuwen dat via deze weg ook genen kunnen worden toegevoegd voor populaire maar niet medisch belangrijke manipulaties - zoals haarkleur, lengte of zelfs intelligentie van de mens die uit zo’n embryo ontstaat.