EU-beraad over Myanmar

Op initiatief van Europees commissaris voor Humanitaire Hulp Louis Michel komen de Europese ministers van Ontwikkelingssamenwerking vandaag in Brussel bijeen voor spoedberaad over de crisis in Myanmar.

wverhaert

De officiële tol van de cycloon Nargis is volgens de staatsmedia van Myanmar opgelopen tot 31.938 doden en 29.770 vermisten. Westerse diplomaten vermoeden echter dat er 100.000 slachtoffers zijn.

vermoeden echter dat er 100.000 slachtoffers zijn. Intussen blijft de samenwerking tussen de junta en de internationale hulpverleners heel moeizaam. Het militaire bewind in het vroegere Birma wil de hulpinstroom strikt controleren. De Verenigde Naties lanceerden maandag opnieuw een oproep om sneller hulp toe te laten. Sinds zondag stelt het regime zich wat soepeler op maar volgens VN-medewerkers moet er snel meer hulp binnenkomen om de enorme nood te ledigen.

Charles Michel

De Belgische Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel (MR) diende gisteren een persoonlijke visumaanvraag voor Myanmar in. Hij wil zo een humanitaire opening naar het land “forceren”.

Meer over Louis Michel