Ruim 15.000 Belgen met een iPhone

Uit een rondvraag bij de drie gsm-operatoren Proximus, Mobistar en Base, blijkt dat er in België meer dan 15.000 iPhones in gebruik zijn. Opmerkelijk, omdat de gsm van Apple nog niet in ons land te koop is.

wverhaert

De iPhone van Apple is het hebbeding van het ogenblik. De multmediale gsm blinkt uit door zijn gebruiksgemak dat ook van mp3-speler iPod een wereldwijd succes maakte.

De meest uitgebreide versie kost 499 euro in Europa of 499 dollar in de VS. Met de lage dollarkoers hebben veel Europeanen het toestel in Amerika besteld. Dat de software niet compatibel is in Europa, kan eenvoudig worden opgelost met een hack die overal op het internet te vinden is.

Koppelverkoop

Op dit moment is het toestel enkel te koop in de VS, Engeland, Frankrijk en Duitsland. Deze zomer komen daar nog een tiental landen bij. België (nog) niet. “Apple heeft in elk land een overeenkomst gesloten met een telecomoperator die het toestel mag verkopen”, zegt Bart Vandesompele van Base. “België is het enige land ter wereld waar zo’n koppelverkoop verboden is. Dus ofwel maakt Apple een uitzondering voor ons land, ofwel zoekt het bedrijf een juridisch achterpoortje. Het is maar de vraag of een multinational wakker ligt van de Belgische markt.”

De drie operatoren zijn niet door Apple benaderd om het probleem aan te pakken. “We voeren geen actief beleid om import tegen te gaan, maar we willen er wel op hameren dat bij een onzorgvuldige en illegale aanpassing het toestel onherstelbaar beschadigd kan worden. Uiteraard geldt de waarborg niet meer bij een ‘gehackte’ iPhone”, aldus Bethan Lloyd, Europees persverantwoordelijke van Apple.