Dood door ophanging op Japanse ontbijtradio

De luisteraars van het ochtendprogramma van radio NCB in Tokio waren op 6 mei meteen klaarwakker. Op hun boterham kregen ze een bandopname van de executie van een terdoodveroordeelde door ophanging in de gevangenis van Osaka, 53 jaar geleden. Daarmee wilde de radio-omroep de geheimdoenerij rond de doodstraf in Japan doorbreken.

wverhaert

De laatste seconden in het leven van een Japanse terdoodveroordeelde: een krakende stem met enkele onverstaanbare laatste woorden, het valluik dat openklapt en het striemende geluid van de drie meter lange strop. Een gongslag maakt duidelijk dat het is afgelopen. Op de achtergrond speelt een bandopname met boeddhistische gezangen.

Dodencel

De bandopname is 53 jaar oud en diende voor de opleiding van het gevangenispersoneel dat bij de executie betrokken is. Het geluidsfragment, dat door tegenstanders van de doodstraf naar buiten werd gesmokkeld, paste in een reportage van één uur over wat de 106 gevangenen in de Japanse dodencel te wachten staat.

“We streven naar een waardig levenseinde”, zegt een bewaker. “De handen en voeten van de gevangene worden gebonden zodat hij niet aan het einde van het koord hangt te stuiptrekken.” In een aparte kamer drukken drie tot vijf bewakers een knop in waarvan slechts één het valluik opent. Op die manier houdt eenieder voor zichzelf de mogelijkheid open dat iemand anders de fatale druk op de knop gaf.