Apothekers in de clinch met Kruidvat

Kovag, het Koninklijk Oost-Vlaams Apothekers Gild, dient een klacht in tegen Kruidvat. Apothekers betichten de winkelketen van overtredingen op de geneesmiddelenwet. Zo verkoopt die oordruppels die in België niet (meer) te verkrijgen zijn. Bovendien kan de medicatie, bij onoordeelkundig gebruik, tot oorperforatie leiden.

wverhaert

"Het probleem situeert zich in de parallelimport", zegt Kovag-ondervoorzitter Dimitri Segaert aan het weekblad 'De Apotheker'. Daarbij worden producten uit andere landen, die daar vaak in vrije verkoop over de toonbank gaan, in ons land ingevoerd. Zo verkoopt Kruidvat Otalgan. In die oordruppels zit lidocaïne, een verdovend middel dat we ook terugvinden in keelpastilles.

Voorschriftplichtig

"In België staat Otalgan echter niet meer geregistreerd", verduidelijkt apotheker Luc Leyssens. "In de apotheken worden geen oordruppels verkocht die enkel lidocaïne bevatten. Er is wel nog een product dat onder meer lidocaïne bevat, maar ook een andere stof en die druppels zijn voorschriftplichtig."

Oorperforatie

Alle oordruppels waar een farmacologisch actief bestanddeel zijn op voorschrift, wegens het gevaar op oorperforatie. Andere, ongewenste effecten bij onoordeelkundig gebruik kunnen verwardheid, vermoeidheid, angsten, spiertrekkingen en -krampen en zelfs hartproblemen veroorzaken.

Het is niet de eerste keer dat het Kruidvat in aanvaring komt met de apothekers. Bij een vorig incident had Kruidvat een folder gedrukt waarop reclame werd gemaakt voor paracetamol. In Nederland vrij te koop, in België alleen via de apotheker. Het heette toen dat er een druk- en distributiefout van de folder was gebeurd.

Aangeboden door onze partners