Birmese overheid bezwijkt (beetje) onder buitenlandse druk

De overheid van het door een zware cycloon getroffen Myanmar lijkt een opening te maken om internationale hulp toch de grens over te laten. De ramp gebeurde alweer negen dagen geleden, maar al die tijd weigerde het regeringsregime zo goed als alle buitenlandse steun.

jrosquin

Voor het eerst heeft een Amerikaans vliegtuig met hulpgoederen toestemming gekregen om te landen in de Myamarese hoofdstad Rangoon. Ook drie vliegtuigen van Artsen Zonder Grenzen met medische hulp zouden vandaag de grens oversteken. Dit weekend landden al enkele vliegtuigen in het Zuid-Oost Aziatische land en ook enkele vrachtwagens met hulpmiddelen mocht doorrijden.

De toegeving van de Myanmarese junta komt er na immense internationale druk. Toch wachten nog heel wat ramp- en medische hulpexperten op visa om de noodlijdende bevolking ter hulp te staan. Experts zeggen dat er zonder adequate hulp een humanitaire ramp dreigt in het land.

Hulporganisaties schatten dat het dodental al op 100.000 ligt en dat dit aantal tot 1,5 miljoen kan stijgen indien er niet voldoende wordt voorzien in proper water.

Meer over Myanmar