Kerk van Galmaarden in rook opgegaan

De Sint-Pieterskerk van de gemeente Galmaarden in Vlaams-Brabant is vannacht helemaal in de as gelegd. Er staan alleen nog maar enkele muren en de sacristie recht. Een brandweerman raakte bij de bluswerken gewond. Waarschijnlijk heeft een vuurpijl de brand veroorzaakt.

jrosquin

De kerktoren en het dak van het beschermde gebouw, waarvan de oorspronkelijke torenkern nog dateert uit de dertiende eeuw, stortte helemaal in. De inboedel van de classicistische kerk is volledig verwoest.

Problemen

De noodcentrale van Leuven kreeg om 1.45 uur een oproep binnen. De brandweer kwam met vertraging aan door een fout in het systeem van de noodcentrale. Brandweerkorpsen van Edingen waren daardoor sneller ter plaatse dan die van het dichterbijgelegen Geraardsbergen. Ook hun collega's uit Aalst, Ninove en Lennik kwamen ter plaatse. Bovendien was er te weinig druk op de waterleidingen, wat de bluswerken nog extra bemoeilijkte.

Vuurpijl

Volgens de brandweer zou een vuurpijl aan de oorzaak van de brand kunnen liggen. Momenteel is het kermis in Galmaarden en er werden in de buurt van de kerk vuurpijlen aangetroffen. De brand is inmiddels onder controle. Er wordt evenwel nog nageblust. Het parket heeft een deskundige aangesteld.