"Natuurlijk splitst Betty B-H-V niet in 5 minuten"

Print
"Natuurlijk splitst Betty B-H-V niet in 5 minuten"

Natuurlijk splitst Betty B-H-V niet in 5 minuten

Bekende Vlamingen zijn een zegen voor de politiek. Met die provocerende titel wil politicoloog Frederik De Swaef eerherstel voor de BV-politici die vaak versleten worden als domme blondjes.

“Het moet maar eens gedaan zijn met alle vooroordelen”, zegt hij. “Ze zijn niet a priori beter of slechter dan de gewone politici.”


BV’s een zegen?

“Die conclusie is inderdaad verrassend”, geeft de kersverse politicoloog toe. “Mijn prof en ik zijn er zelf van geschrokken. Ook wij waren er immers van uitgegaan dat BV’s niet geschikt zijn om aan politiek te doen...”

“BV’s zijn heel nuttig om alle lijsten te kunnen vullen. Want sinds de Tweede Wereldoorlog wordt er bij de kiescampagnes minder gefocust op partijprogramma’s en steeds meer op personen. En omdat amper 23% van de Belgen vertrouwen heeft in zijn politici, zijn bekende gezichten uit andere sectoren welkom.”

Amper 0,21 procent

Uit onderzoek van de Gentse politicoloog blijkt dat bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 in heel Vlaanderen 75 BV’s zijn opgekomen. “Dat is een verdubbeling tegenover 2000. Maar op een totaal van 35.724 kandidaten is dat amper 0,21%.”

Wat dom lachen

Wie niet verkozen is geraakt - ondanks de 5.000 euro die ze heeft uitgegeven aan haar campagne - is Betty, bekend van Big Brother. Zij staat centraal in de titel en op de cover van het boek. “Het is wat provocerend bedoeld”, zegt De Swaef. “Ik zeg niet dat Betty er in vijf minuten in zou slagen om Brussel-Halle- Vilvoorde te splitsen. Maar het is ook niet omdat je blond bent en wat dom lacht op televisie, dat je niets kan doen in de politiek. Ik ben met Betty gaan praten en zij bleek duidelijk gemotiveerd om aan lokale politiek te doen.”