Rafke valt en loopt een schaafwonde op

Neerpelt - Tijdens het muziekfestival Neerpelt Open Air werken hulpverleners voor het eerst met meldingsfiches voor elke patiënt. De kaart met informatie blijft bij de patiënt wanneer vervoer naar het ziekenhuis nog nodig is. De medische hulppost op het festival is dit jaar nog beter uitgebouwd. Op het terrein zijn permanent twee spoedartsen, zes verpleegkundigen en een bemande ambulance, allemaal vrijwilligers.

Vrijdagavond had de hulppost al veel werk. Rafke van de Paranoiacs liep een schaafwonde op toen hij van het podium viel. Een Maasmechelaar viel 2,5 meter van een ladder en er waren ook enkele mensen met blaren en kleine wondjes.
Neerpelt verwacht in twee dagen zo’n 6.000 muziekliefhebbers. Vorig jaar hadden de hulpverleners om en bij de 50 interventies, slechts enkele patiënten werden afgevoerd naar het ziekenhuis. Dit jaar pakken de medische hulpverleners het nog professioneler aan. Voor het eerst hebben ze risico-analyse gemaakt, naar provinciaal model. “Hoe beter de verzorging ter plaatse kan gebeuren, hoe minder we de spoeddiensten moeten belasten. Op het festival werken permanent twee spoedartsen. Die kunnen bijvoorbeeld kleine hechtingen doen. De kwaliteit van de medische zorg op het festival ligt dus hoger”, zegt hoofdverpleegkundige Michel Hendrickx van het Mariaziekenhuis in Overpelt. Hij is tijdens het festivalweekend vrijwillig hulpverlener. Michel Hendrickx deed de voorbije 8 jaar al festival-ervaring op bij Pukkelpop en Graspop.

“Op festivals hebben de patiënten vaak gedronken, sommigen gebruikten opwekkende middelen. Daar moet je toch rekening mee houden. We hebben een ruimte waar we ze even apart kunnen leggen voor observatie en om ze tot rust te laten komen. Neerpelt Open Air is wel rustiger dan andere festivals waar jongeren soms drie dagen en nachten dansen en feesten”, zegt Michel Hendrickx. Niet alleen de festivalgangers ook de medewerkers en artiesten worden verzorgd in de hulppost, vlakbij de toegang. “Vorig jaar was er een drummer met een kleine snijwonde. Die kunnen we dan snel voorthelpen.”

De medische hulp is dit jaar volledig besproken met alle diensten. Er is een ophaalpunt voor ambulances, er zijn afspraken met het hulpcentrum 100, een rampenplan voor zware incidenten. Na het festival worden alle interventies in cijfers en tabellen gegoten. Dat maakt de evaluatie en eventuele bijsturing voor volgend jaar makkelijker.

Marij WYERS

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio