Huis uitgebrand bij brandweeroefening

Maasmechelen - Vrijdagavond rond 19.30 uur is een brandweeroefening van het brandweerkorps uit Maasmechelen uit de hand gelopen. In een leegstaande woning aan de Inkomstraat in Eisden werden twee trainingen georganiseerd.

Daarbij werd in de woning een brand veroorzaakt met het doel die zo snel mogelijk onder controle te hebben. Het vuur nam evenwel zo’n onverwachte uitbreiding dat het hele gebouw in de vlammen op ging. Zelfs het dak van de woning stortte in.

“Ik kan er niet mee lachen,” zegt brandweercommandant Jurgen Pass van het korps Maasmechelen. “De leegstaande woning in de Inkomstraat was onlangs gekocht door het OCMW Maasmechelen van de sociale huisvestingsmaatschappij Maaslands Huis. Het pand naast het nieuwe rusthuis zou afgebroken worden. We hadden het gebouw gevraagd om er trainingen in te organiseren voor de brandweermannen. Een van de trainingen was het zoeken naar slachtoffers bij een zware rookontwikkeling. Om die reden werd er warmte en rook ontwikkeld in de woning met wasbenzine. Wasbenzine zorgt wel voor rook, maar de buurt heeft er minder last van.”

Door een misverstand is het vuur te vlug ontstoken. Hoewel de brandweerkazerne op nauwelijks 350 meter van de woning ligt, laaiden de vlammen al door het dak van het huis toen de brandweerlui arriveerden. Jurgen Pass: “Ik heb meteen de bordjes van Brandoefening weggenomen toen ik zag dat alles uit de hand liep. Het vuur raasde als een trein door de woning.”

Buurtbewoner Peter Kleynen: “We waren op de hoogte van de brandoefening en waren gerust in deze zaak. Maar toen ik de vlammen door de ramen zag slaan en het dak van het pand instortte, begreep ik dat er iets mis liep. Eisden kwam ook onder een dikke laag rook te hangen. De bewoners van het rusthuis stonden bijna allemaal aan de venster toe te kijken naar het schouwspel.”

Toen de brandoefening in een heuse brand ontaardde, werd de politie van Maasmechelen erbij geroepen. Die sloot de Inkomstraat in beide richtingen voor alle verkeer af. Brandweercommandant Jurgen Pass: “Brandweeroefeningen zijn noodzakelijk voor onze medewerkers. Dit is uit de hand gelopen. We verontschuldigen ons als korps voor wat is gebeurd. Dit was niet de bedoeling.”

Mark DREESEN

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio