Hasseltse ziekenhuizen heten samen 'Jessaziekenhuis'

Hasseltse ziekenhuizen heten samen 'Jessaziekenhuis'

Hasseltse ziekenhuizen heten samen 'Jessaziekenhuis'

Hasselt - ‘Jessaziekenhuis’. Uit 400 ideeën is dit uiteindelijk gekozen als naam - vanaf de definitieve fusie in 2009 - voor het nieuwe, 1.003 bedden tellende Hasseltse fusieziekenhuis van Virga Jesse en Salvator/Sint-Ursula.

De volgende hindernis in de fusiebesprekingen wordt wellicht de moeilijkste: het personeelsstatuut van de meer dan 2.700 medewerkers van beide ziekenhuizen op elkaar afstemmen.

“De nieuwe naam is een eigentijdse titel die duidelijk verwijst naar de stichtende partners van het fusieziekenhuis”, zegt Jessa-voorzitter Willem Descamps. “De naam is open van klank, kort, krachtig en gemakkelijk te gebruiken in combinatie met de verschillende campussen. Die blijven we gewoon benoemen zoals de ziekenhuizen vandaag ook heten. De mensen moeten uiteindelijk hun weg ook vinden.”

Logo
“In 2009 moet de fusie rond zijn”, verzekert ondervoorzitter Roel Cleenders van het ziekenhuis Salvator/Sint-Ursula. “Tot dan blijven de huidige namen en het logo van de twee ziekenhuizen behouden. Ook blijven de drie campussen behouden, al krijgen ze elk een aantal specifieke functies. Op langere termijn hopen we op één campus terecht te komen maar dan spreken we minimaal over 15 tot 20 jaar.”

Prioriteit nu is het personeel. Bij hen neemt de onrust toe omdat de onderlinge statuten danig verschillen.
“Daarvoor moet eerst de belangrijke beslissing genomen worden of het nieuwe fusieziekenhuis een autonome verzorgingsinstelling of een vzw wordt”, weet Descamps. “Het personeelsstatuut en de keuze van pensioenfonds zijn hier nauw mee verbonden. Vandaag is daar nog een groot onderscheid tussen. Zodra hierover duidelijkheid is, kunnen tal van projecten in een stroomversnelling geraken.”

Dirk JACOBS

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio