Anderlecht neemt flinke optie op Champions League

Print
Anderlecht neemt flinke optie op Champions League

Anderlecht neemt flinke optie op Champions League

RSC Anderlecht heeft op eigen veld Club Brugge verslagen met 2-0. Net als in de Super Cup aan het begin van het seizoen, veegde Anderlecht de vloer aan met Brugge. Met deze zege neemt Anderlecht een serieuze optie op de tweede plaats en het bijhorende ticket voor de voorronde van de Champions League.

Bekijk de samenvatting !

Anderlecht vatte de koe meteen bij de horens. Vooral over links, waar Boussoufa Priske overspeelde, was de thuisploeg vanaf de eerste minuut gevaarlijk. Stijnen moest voor het eerst echt aan de bak op een schot van Biglia. De Argentijn nam het leer in één tijd op de slof met zijn linker. De Brugse goalie werkte de bal in corner.

Even later had Stijnen opnieuw een goede reflex in huis op een sluwe kopbal van Vlcek. De bal ging via de dwarsligger opnieuw in hoekschop. Anderlecht bleef aandringen en Stijnen moest zich toch gewonnen geven. Boussoufa pakte uit met een weergaloze dieptepass. Frutos kopte de bal eerste op de paal, maar Vlcek was goed gevolgd en kon de bal alsnog over de doellijn werken: 1-0.

Na die voorsprong kreeg Club Brugge even meer balbezit, maar het duurde niet lang voor blauw-zwart een nieuwe klap moest verwerken. Geraerts tackelde met twee voeten vooruit op Boussoufa en mocht al na 26 minuten gaan douchen van scheidsrechter Verbist. De 'witte' kon er niet mee lachen. "Schandalig," vertelde hij na afloop. "Deze tussenkomst rechtvaardigde geen straf. Club was net goed terug in de match aan het komen en dan deze onrechtvaardigheid."

Nummer twee

Paars-wit ging ondertussen op zoek naar een tweede doelpunt. Klukowski beging handspel in de zestien, maar Verbist floot geen penalty. De Brusselaars kloegen echter niet lang want de hoekschop die volgde leverde een doelpunt op. Boussoufa gooide de bal in de box waar Van Damme kwam aangestormd en die kopte onhoudbaar tegen de netten: 2-0. Terwijl de thuisploeg door ging op haar elan - Vlcek en Frutos waren dicht bij de 3-0 - dwong Club geen enkele hoekschop, laat staan een kans af.

Het enige Brugse wapenfeit van de eerste periode was een vrije trap van Leko recht in de handen van Zitka. Bij Anderlecht mocht Hassan nog eens opdraven na de pauze - meteen zijn laatste thuiswedstrijd. Mathijssen probeerde het tij te keren met de inbreng van Sonck, maar met elf tegen tien controleerde paars-wit de partij. De bal ging vlot van voet tot voet en op geregelde tijdstippen werd Stijnen op de proef gesteld. De Brugse doelman hield zijn ploeg recht met saves op een hard schot van Boussoufa en een kopbal van Vlcek. Ook Clement bracht meermaals redding.

Naar het einde toe werden de kansen schaarser en tikte Anderlecht de bal gewoon rond, terwijl het stadion elke geslaagde pass of interventie met een luide "Olé" beantwoordde. Zelfs de wave werd ingezet. Club was helemaal uitgeteld.

Met deze overwinning heeft Anderlecht de tweede plaats en de daaraan verbonden Champions League-miljoenen binnen bereik. De Brusselaars hebben genoeg aan een punt in Bergen op de laatste speeldag. Club Brugge zal zich volgend seizoen waarschijnlijk moeten tevreden stellen met UEFA-bekervoetbal.

Laurent VERMEERSCH

Scheidsrechter: Johan Verbist
Toeschouwers: 25.692
ANDERLECHT: Zitka, Wasilewski (46' Hassan), Juhasz, Deschacht, Van Damme, Biglia, Gillet, Polak, Vlcek (77' Legear), Frutos, Boussoufa (90' Goor).
CLUB BRUGGE: Stijnen, Priske, Simaeys, Clement, Klukowski, Englebert, Geraerts, Leko, Blondel (46' Kucera), Salou (46' Sonck), Sterchele.
Doelpunten: 17' Vlcek 1-0, 30' Van Damme 2-0.

Gele kaart: Wasilewski (fout), Sterchele (fout), Englebert (fout), Blondel (fout), Priske (fout), Simaeys (fout), Sonck (fout), Englebert (fout).
Rode kaart: 26' Geraerts (fout).