Amnesty International betoogt voor mensenrechten in China

Print
Amnesty International betoogt voor mensenrechten in China

Amnesty International betoogt voor mensenrechten in China

Zo'n 1.500 manifestanten zijn deze namiddag gaan betogen voor de Chinese ambassade in Sint-Pieters-Woluwe. De betoging ging uit van mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

Amnesty eist dat China in de aanloop naar de Olympische Spelen werk maakt van een mensenrechtenbeleid. "De kwestie Tibet heeft de laatste weken natuurlijk veel aandacht gekregen, en terecht", meent Philippe Hensmans, directeur van de Franstalige vleugel van Amnesty International. "De Chinese houding tegenover Tibet is en blijft schokkend." Verschillende manifestanten wapperden dan ook met Tibetaanse vlaggen.

"Niet enkel Tibet"

Het protest van Amnesty betreft niet enkel Tibet, aldus Hensmans. "Toen China in 2001 de Olympische Spelen kreeg toegewezen, hebben we heel concreet gevraagd een eind te maken aan het gebruik van de doodstraf, aan de oneerlijke procesvoering, de arbitraire arrestaties, de vervolging van mensenrechtenactivisten en de censuur op het internet. "Vandaag, op minder dan 100 dagen van de start, merken we bitter weinig vooruitgang", aldus Hensmans.

Volgens Amnesty International heeft de Chinese overheid de repressie zelfs nog opgevoerd. Morgen beginnen er in China gesprekken wel met vertegenwoordigers van de Dalai Lama. Dat is volgens Amnesty een goed teken, maar geen reden om de acties stop te zetten.