Bangladesh wil corrupte zakenmensen vrijlaten

Print
Bangladesh wil corrupte zakenmensen vrijlaten

Bangladesh wil corrupte zakenmensen vrijlaten

De door het leger gesteunde interim-regering wil van corruptie beschuldigde zakenlui amnestie geven zodat ze hun bedrijven weer op de rails kunnen helpen. De strijd tegen de corruptie vormt volgens de regering een te grote aanslag op de economie in Bangladesh.

Sinds de start van de grote anticorruptiecampagne zijn tweehonderd topmensen uit het bedrijfsleven en politici gearresteerd, inclusief de voormalige premiers Hasina Wajed en Begum Khaleda Zia.

Maar nu ligt een voorstel klaar voor een ‘Waarheids- en Verantwoordingscommissie’, dat nog moet worden goedgekeurd door de regering. Als het voorstel goedgekeurd wordt, kunnen zakenmensen die vastzitten of op de vlucht zijn omdat ze beschuldigd worden van corruptie, amnestie krijgen, zegt Anisul Huq, een van de opstellers van de wet.

Corruptiewaakhond Transparancy International rekent Bangladesh tot de meest corrupte landen ter wereld. Economen zeggen dat het probleem zo groot is dat het bruto nationaal product van het land er serieus onder lijdt.

Zo’n 300.000 werknemers van grote bedrijven zijn onzeker over hun baan, omdat de eigenaren van de bedrijven in de gevangenis zitten of zijn ondergedoken. Sommige werknemers krijgen al maanden geen salaris en de productie in de bedrijven nam af. De Bengalese regering erkent nu dat de in februari 2007 campagne om politiek en bedrijfsleven te zuiveren van corruptie, een ongewenst effect op de economie heeft.