'Wij eisen voorstel van de Franstaligen voor B-H-V'

Print
'Wij eisen voorstel van de Franstaligen voor B-H-V'

'Wij eisen voorstel van de Franstaligen voor B-H-V'

”Wij komen niét met voorstellen voor een onderhandelde oplossing rond Brussel-Halle- Vilvoorde. De bal ligt in het kamp van de Franstaligen. Nemen zij geen initiatief, dan stemmen wij volgende week de splitsing.” Dat zegt Ludwig Caluwé.

Caluwé, de fractieleider van CD&V in het Vlaams Parlement, schuift nu al de schuld voor een eventuele regeringscrisis in de schoenen van de Franstaligen. In afwachting hoopt hij nog altijd op een “onderhandelde” oplossing. Dat impliceert toegevingen, weet ook Ludwig Caluwé. Maar hij voegt er onmiddellijk aan toe waarmee zijn partij niét kan akkoord gaan:

* Benoeming van de burgemeesters van Linkebeek, Kraainem en Wezembeek ”indien zich geen nieuw feit voordoet”. Uitbreiding van Brussel.

* Invoering van een federale kieskring.

* Herinvoering van arrondissementele kieskringen.

Ondertussen zoekt premier Yves Leterme een uitweg voor de zoveelste B-H-V-crisis. Zondag is er waarschijnlijk een vergadering van het kernkabinet. Komt er geen oplossing, dan dreigen de Franstaligen ermee dat er géén tweede fase van de staatshervorming komt en remmen ze de parlementaire afhandeling van de eerste fase, eerst in de Senaat en daarna in de Kamer, af. Ze denken daarbij sterk te staan omdat de Raad van State een aantal bedenkingen heeft bij het eerste pakket.