Ook 'concentratiekamp' in Leopoldsburg

Ook 'concentratiekamp' in Leopoldsburg

Ook 'concentratiekamp' in Leopoldsburg

Leopoldsburg - Leopoldsburg associeer je met leger en militairen en iets minder met concentratiekampen. En toch is ook dàt ‘t Kamp.

Sinds enkele jaren ontsluit de MKOK vzw - afkorting voor de weinig sexy naam Militaire K-blokken Oscar Kapel - dit stukje geschiedenis met een permanente vredeseducatie-expo in een van de oorspronkelijke blokken waar van 1943 tot de bevrijding ruim 1.200 politieke gevangenen opgesloten zaten. Een van hen was Marc Sleen.

K34, zo heette in het Duitse jargon het gevangenenkamp in Beverlo. Dat K34 - niet van de orde van Breendonk, laat staan van Treblinka, Sobibòr of Auschwitz-Birkenau - zal toch ook aan bod komen in een nieuw ‘Boek der Kampen’. Het na vele herdrukken intussen uitverkochte referentiewerk over Duitse concentratiekampen uit de Tweede Wereldoorlog, geschreven door Mollenaar en gewezen Dachau-gevangene Ludo Van Eck, krijgt een tweede leven via de vzw Werkgroep 10 december 2008.

Rechten van de Mens
Het opzet is om de laatste levende Belgische getuigen van dertig ‘Europese’ concentratiekampen - en die ‘laatste’ is anno 2008 echt niet overdreven - hun verhaal te laten vertellen aan scholieren uit ale onderwijsnetten en -niveaus. Die getuigenissen komen in een nieuw Boek der Kampen. Het zal op 10 december, dag van de zestigste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, gepresenteerd worden.

In die context bracht voorbije week klas 6A van het Koninklijk Atheneum in Leopoldsburg aan K34, in het voormalige Ruiterijkamp, een bezoek. ‘s Namiddags zouden drie leerlingen Joseph Plaetsier in Evere bezoeken, een van de laatste levende getuigen van K34.

Treurgracht
Maar voor de anderen van de klas, die niet naar Evere trekken, is het toch ook even slikken als ze de lotgevallen horen van Beringenaar Albert Geeraerts (87). Verzetsman Albert is dan wel geen overlevende van K34, waar op de dag van de eerste bevrijding daar - 6 september 1944 - 22 politieke gevangenen zomaar gefusilleerd werden aan wat later de Treurgracht zou heten in Leopoldsburg.

JBx

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio