4.000 jongeren uit 26 landen zingend door Neerpeltse straten

4.000 jongeren uit 26 landen zingend door Neerpeltse straten

4.000 jongeren uit 26 landen zingend door Neerpeltse straten

Neerpelt - Gisteren beleefde de 56ste editie van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd (EMJ) haar eerste volwaardige festivaldag.
Naast koren van eigen bodem ook stemmen uit onder meer Litouwen, Hongarije, Rusland en Australië die tijdens de eerste juryconcerten op de vaak uitverkochte locaties de toeschouwers beroerden. Traditioneel vormen een indrukwekkende centrumparade met een 4.000-tal jongeren en een uitbundige proclamatiehappening het slot van elke festivaldag.

Tot en met zondag verwacht de organisatie van het EMJ meer dan 30.000 bezoekers, een aantal waarin de concerten, proclamaties en natuurlijk de parades zitten vervat. De buitenlandse groepen zijn traditioneel altijd onder de indruk van het festival. Zoals Glenni Kempe, dirigente van een meisjeskoor uit het Australische Adelaide.

“We zijn op een tour die ons al in Londen en Japan bracht, maar Neerpelt blijft een hoogtepunt, omdat je hier mensen met dezelfde passie uit de hele wereld ontmoet. Vrij uniek. We waren ook een beetje zenuwachtig voor de juryoptredens”, stelt ze, terwijl haar koor een mooie cum laude kreeg.

Jurylid Ludo Claesen uit Hasselt, docent en componist, zag op deze eerste dag geen uitschieters. “Maar wel een globaal niveau dat hoog lag. Om een goede koorprestatie van een minder goede te onderscheiden, moet je onder meer letten op de verstaanbaarheid en de interpretatie, de eigen meerwaarde.”

Ook heel wat buitenlandse mediabelangstelling in Neerpelt met televisieploegen uit Oostenrijk en Zwitserland, en zelfs een betaalzender die een selectie van de concerten over heel Europa uitzendt.

Vuurdoop
Geen summa cum laude (98% of meer) vrijdag, maar wel zeven keer een cum laude die telkens 90% of meer van de jury kregen. De Piccolo’s uit Neerpelt gooiden als Limburgs jeugdkoor hoge ogen en kregen een eerste prijs voor meer dan 80% van de jury. Voor Philip Baeken een goede vuurdoop als dirigent op het festival.
“Ik heb vroeger op het festival nog gestaan als zanger, dus ik ken de druk wel omdat je hier goed wilt presteren”, vertelt hij opgelucht.
De limburgse eer werd ook hoog gehouden door kinderkoor Kiliana uit Overpelt met een tweede prijs. Alle uitslagen zijn gedetailleerd terug te vinden op www.emj.be. Tenslotte kregen nog 12 andere koren een eerste prijs. In totaal zeven een tweede prijs en twee koren een derde prijs.

Geert VAN BAELEN

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio