Centrum bloedziekten krijgt internationale erkenning

Centrum bloedziekten krijgt  internationale erkenning

Centrum bloedziekten krijgt internationale erkenning

Hasselt - Het centrum voor bloedziekten van het Virga Jesseziekenhuis (VJZ) heeft, als eerste in België, een internationale erkenning gekregen voor haar centrum bloedziekten. JACIE (Joint Accreditation Committee), dat de twee belangrijkste Europese wetenschappelijke verenigingen groepeert, reikt de erkenning uit. De erkenning is belangrijk omdat ze in de toekomst wellicht bepalend wordt om nog terugbetaling van stamceltransplantaties te krijgen door de overheid. Binnen het VJZ lopen nu gemiddeld 30 transplantaties per jaar.

“In het centrum voor bloedziekten van het Virga Jesseziekenhuis krijgen patiënten met ernstige bloedziekten zoals leukemie en de ziekte van Kahler een intensieve behandeling”, vertelt hematologe Greet Bries.

“We zijn ook het enige centrum in Limburg dat de hiervoor noodzakelijke stamceltransplantaties kan uitvoeren waarbij patiënten na een zware chemotherapie hun eigen stamcellen terugkrijgen, zodat ze sneller kunnen herstellen.”

Spitstechnologie

“De behandeling van bloedziekten is een hoogtechnologisch gebeuren waarbij erg specifieke kennis komt kijken”, legt klinisch bioloog Jean-Luc Rummens uit. “Bovendien gaat het om levensbedreigende ziektes. Alleen het beste is dus goed genoeg. Daarom is het belangrijk dat alle medewerkers, een 60-tal in totaal, werken volgens de strengste kwaliteitsnormen.”

Uitbreiden

“Nieuw voor het Hasseltse centrum bloedziekten is dat in de toekomst niet alleen transplantaties van en naar éénzelfde patiënt kunnen uitgevoerd worden, de ‘autologe’ transplantatie, maar dat ook ‘allogene’ transplantaties waarbij bijvoorbeeld een familielid stamcellen afstaat, kunnen. Op dit moment worden die mensen, een 20-tal per jaar, noodgedwongen doorverwezen.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio