Pup met hartgeruis twee keer verkocht door dezelfde kennel

Eén bulldogpup met een hartafwijking die twéé keer door twéé verschillende eigenaars wordt binnengebracht bij dezelfde dierenarts en die bij eenzelfde kennel tweemaal verkocht is. Het overkwam dierenarts Philip Michielsen uit Sint-Truiden.

bsouffreau

Afgelopen dinsdag stelde Michielsen bij een Old English bulldog een hartgeruis vast: “Nog tijdens de consultatie leidden de eigenaars en ik van zijn Europees paspoort af dat dezelfde hond al eerder bij mij geweest is en dat ik toen dezelfde diagnose heb gesteld. Toen bleek dat de vorige eigenaars de hond teruggebracht hadden naar kennel Hezehof in Zelem, bij Meldert, en dat die daarna blijkbaar weer gewoon verkocht is.”

Tweede eigenaar Wendy Knaepen uit Zoutleeuw: “Ook wij hebben hem meteen teruggebracht naar de kennel, die ons niets gezegd had over die eerste diagnose, en we hebben ons geld teruggekregen. Het deed evengoed pijn: we hadden ons al aan Spike gehecht. Maar we wilden niet meemaken dat-ie binnen een paar weken zou doodgaan. Het kan toch niet dat zo’n hond opnieuw te koop werd aangeboden? En nu misschien weer een derde keer?”

Hoewel het gastenboek van het Hezehof tal van gelukkige klanten citeert, luchten op het net ook ontevreden klanten hun hart. Eigenaar Rudi Guedens is de gebeten, maar niet de geslagen hond: “Mijn kennel (waar honden gekweekt én aangekocht worden, red.) heeft een uitval van amper 2%: dieren die ziek worden en eventueel sterven. Dat is de natuur, dat kan ook de stamboomfokker overkomen. Op 2000 verkochte pups per jaar heb je dan 40 ongelukkige klanten. Als ik er maar 200 verkocht had, waren dat er maar 4. Geen wonder dat onze kennel, zowat de grootste van België, al eens negatief vernoemd wordt.”

Bronchitis

Of de pup nu een hartafwijking heeft of niet, had hij niet door een bedrijfsveearts gecheckt moeten worden? “Dat gebeurde ook, maar onze veearts stelde niets abnormaals vast.” Dierenarts Michielsen: “Dat ken ik. Bedrijfsveeartsen moeten vaak 40, 50 pups tegelijk keuren, in alles behalve optimale omstandigheden.”

Buelens: “De hond kwam bovendien van de hobbykennel Love of Animals in Amsterdam. Toen de hond terugkwam van de eerste eigenaars, heb ik geen cardiologisch onderzoek laten uitvoeren omdat het vaak genoeg is voorgekomen dat zo’n hond gewoon een bronchitis had. Ook dierenartsen kunnen zich dus vergissen. Omdat het hondje in kwestie speels bleef en goed aankwam, heb ik hem niet laten testen en weer gewoon doorverkocht.”

Dat hij was teruggebracht na een hartgeruisdiagnose “was ik al vergeten.” Overigens, zegt Guedens, wordt zo’n pup onbetaalbaar, “als je een duur cardiologisch onderzoek met elke hond die allicht bronchitis heeft gehad moet laten doen”.

Maar inmiddels zit Wendy wel zonder pup. Toch is er een happy end. Wendy: “We leerden de eerste eigenaars van Spike kennen en die zijn nu zelf aan het fokken geslagen met bulldogs. En we hebben bij hen een hondje besteld.”

Koen DRIESSENS

Aangeboden door onze partners