21 Hasseltse handelaars krijgen ‘Fair Trade’-label

Sinds mei 2006 is Hasselt een ‘Fair Trade’-gemeente en om dat te vieren zet het ‘trekkerscomité’, dat in Hasselt de eerlijke handel promoot, 21 handelszaken en ontmoetingscentra in de kijker.

“Zij krijgen een embleem waarmee ze in hun café, winkel of centrum duidelijk zichtbaar kunnen maken dat ze Fair Trade hoog in het vaandel voeren”, vertelt schepen van ontwikkelingssamenwerking Toon Hermans.

Raf Peeters, zaakvoerder van café ‘De Egel’ kreeg alvast symbolisch het eerste bordje overhandigd. “Toen ik 17 jaar geleden mijn zaak startte en er van ‘Fair Trade’ geen sprake was, hadden wij al eerlijke producten op onze kaart, omdat het ook mijn overtuiging is dat we zo een bijdrage leveren aan de handel met achtergestelde landbouwers in het zuiden."

"Intussen zijn daar ook de lokale producten bijgekomen. Op onze kaart vind je dan ook Max Havelaar koffie, verkopen we uitsluitend wijnen uit de Wereldwinkel, staan appelsapjes van Hasseltse appelen en is er Oxfam bierblond en donker, naast een reeks andere ‘eerlijke dranken’."

"Maar ook in onze snacks zitten bereidingen van Veeakker. Zo voorzien we bacon, spek en eieren, diverse croques, bloedworst en dies meer met hun producten. Inmiddels is dat aanbod in onze zaak, die vooral bekend is als Iers biercafé, goed voor ruim vijf procent van de omzet. Dat is niet onbelangrijk. Als handelaar moet je meestal zelf op zoek naar deze producten. Veel mensen ontdekken deze dingen in mijn café, en schrikken even omdat ze evenveel kosten als de ‘normale’ dranken.”

Week van Fair Trade

Om zoveel mogelijk Hasselaren te laten kennismaken met ‘Fair Trade’-producten, organiseert men samen met de lokale boeren een ‘Fair Trade’-week van 5 tot 10 mei. Wie in die periode in de 21 zaken een ‘Fair Trade’-product koopt, krijgt er een tombolabiljet bij en kan zo één van de 65 (h)eerlijke prijzen winnen. Vrijdag 9 mei organiseren studenten van XIOS-Hogeschool een ‘Fair Trade’-cafétour langs vijf Hasseltse ‘Fair Trade’-cafés waarbij ook muzikale verrassingen voorzien zijn.

Vertrekken gebeurt om 21.00 uur in De Egel, waarna de tocht langs Cambrinus, Café Café, Het Schaap en Muziekodroom verloopt. Op de slotdag, zaterdag 10 mei kan iedereen dan gratis proeven van ‘Fair Trade’-producten van 11 tot 17 uur op de Grote Markt. Opvallend is dat ook alle 200 aanvragers van een barbecuecheque zijn uitgenodigd om te bekijken of ze bij hun volgende organisatie geen Hasseltse producten mee op de kaart kunnen zetten.

Dirk JACOBS

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio