Afghaanse president ongedeerd na Taliban-aanslag

Tijdens een grootse militaire parade in de Afghaanse hoofdstad Kabul is vandaag een aanslag gepleegd op de president van dat land. De Afghaanse president Hamid Karzai is ongedeerd gebleven, zo meldde een functionaris van het presidentieel paleis.

jrosquin

De Taliban heeft de aanslag op de president en andere hoogwaardigheidsbekleders inmiddels opgeëist. Drie van hun schutters zijn omgekomen bij de aanslag. “We hebben de aanslag uitgevoerd. We vuurden raketten af op de plek van het feest”, aldus Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid. “We hadden zes mensen in het gebied. Drie van onze mannen zijn omgekomen.”

Tijdens de parade vonden zeker twee explosies plaats en werden schoten gelost uit machinegeweren. Volgens ooggetuigen werd de president direct weggevoerd door veiligheidsmensen. Twee parlementsleden en negen burgers zouden gewond zijn geraakt.

Karzai stelde al snel via een televisietoespraak zijn landgenoten gerust. "Afghaanse troepen hebben enkele verdachten kunnen vatten, waardoor de rust nu is terug gekeerd."

Tussen 1996 en 2001 waren de Taliban aan de macht in Afghanistan. Na de aanslagen van 11 september werden de extremisten verjaagd door Amerikaanse troepen, maar nog steeds heeft de Afghaanse regering geen vat op de groepering.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer