Standard behaalt eerste titel in 25 jaar: Bekijk de foto's!

Luik staat op zijn kop, want Standard is vanavond kampioen van België geworden. Standard won met 2-0 in eigen huis van Anderlecht. Dieumerci Mbokani was matchwinnaar met twee goals. Het is de negende titel voor Standard, de eerste in 25 jaar.

pirombouts

De avond begon al feestelijk: Zinedine Zidane was voor de gelegenheid afgezakt richting Luik om Steven Defour zijn Gouden Schoen officieel te overhandigen. Alle ingrediënten voor een ware gala-avond waren aanwezig, maar Anderlecht begon het best aan de westrijd. Op voorzet van Boussoufa ging een kopbal van Frutos maar net naast.

Standard herpakte zich snel en Anderlechtdoelman Schollen moest de handen uit de mouwen steken. Mbokani kopte door op Jovanovic, die stuitte op Schollen. De rebound van Mbokani zelf werd ook door Schollen uit zijn kooi geranseld. Aan de overkant gaf Wasilewski de bal voor, Standarddoelman Espinoza miste de bal volledig, maar Frutos kon er net niet genoeg bij.

Jovanovic werd halfweg de eerste helft alleen op Schollen gestuurd. Hij kan een tackle van Van Damme niet ontwijken, maar gaat door - Anderlechtdoelman Schollen kwam net op tijd uit. Aan de overkant kon Frutos net niet bij een voorzet en kwam Espinoza goed uit voor Gillet gevaarlijk kon worden. 0-0 bij de rust.

Twee keer Mbokani

In de vierenvijftigste minuut was het dan toch zo ver. Goreux stuurde een voorzet in de rug van de verdediging. Mbokani liep goed in en kopte de bal binnen in de korte hoek (1-0). Sclessin ontplofte. Anderlecht vond niet meteen een antwoord en werd een kwartier voor tijd volledig uitgeteld: Dante kopte een bal door richting Mbokani, die kan net voor de neus van Jovanovic Schollen kan lobben. Het leverde de ex-Anderlechtspits de titel van matchwinnaar én een applausvervanging op.

Standard pakt voor het eerst sinds 1983 nog eens de Belgische landstitel. Het is geleden van de bekerwinst in 1993 dat de Luikenaars nog eens een prijs pakten. Anderlecht moet op de tweede plaats het gezelschap van Club Brugge dulden.

Scheidsrechter: De Bleeckere. STANDARD: Espinoza, Dante, Onyewu, Sarr, Marcos, Goreux, Fellaini, Defour, Witsel, Mbokani, Jovanovic. ANDERLECHT: Schollen, Deschacht, Van Damme, Juhasz, Wasilewski, Biglia, Polak, Gillet, Vleck (60' Legear), Boussoufa, Frutos. Doelpunten: 54' Mbokani 1-0, 77' Mbokani 2-0. Gele kaarten: Wasilewski, Boussoufa, Goreux, Van Damme, Biglia, Frutos.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer