Twee keer meer voedsel produceren "geen probleem"

De internationale graanproductie kan binnen vijf jaar fors stijgen, als er maar genoeg investeringen komen en de landbouwsector hervomd wordt waar nodig. Dat zegt Jacques Diouf, de algemeen directeur van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

pirombouts

Op een regionale conferentie in Brasilia zei Diouf vrijdag dat het "helemaal geen probleem is" de wereldwijde productie van levensmiddelen binnen een kwarteeuw te verdubbelen. Daarvoor moeten we dan wel doen "wat we de afgelopen twintig jaar niet hebben gedaan."

Volgens Diouf moet de internationale gemeenschap onder meer werk maken van eerlijkere handelsbetrekkingen. Daarvoor moet er een einde komen aan de subsidies die rijke landen aan hun boeren uitkeren.

Marktkansen

Boeren in arme landen moeten ook toegang krijgen tot moderne zaden, meststoffen en bestrijdingsmiddelen. Een betere opslag- en transportinfrastructuur kan hun marktkansen verbeteren. Daarnaast hebben ze nood aan prijsgaranties, aldus Diouf. De FAO-baas vindt ook dat er meer steun moet komen voor de familiale landbouw. De voorbije decennia is de ontwikkelingshulp daarvoor gehalveerd. In Afrika moet ook veel meer geïnvesteerd worden in irrigatie. Nu wordt amper vier procent van de Afrikaanse akkers kunstmatig bevloeid.

Eigenlijk zouden de recente prijsstijgingen alle boeren ter wereld moeten aanzetten meer te produceren. Maar door de hoge prijzen voor kunstmest, die voor een deel de olieprijzen volgen, lukt dat niet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer