Lieven Verstraete maakt samba-cd

In Lieven Verstraete schuilt meer dan alleen de strakke presentator van het Canvasmagazine Ter Zake. Voor het Antwerpse platenlabel Lowlands stelde hij het verzamelalbum Satanic Samba samen, met het beste uit de muzikale ondergrond van de Braziliaanse stad Sao Paulo.

ssimons

Een eerste luisterbeurt maakt meteen duidelijk dat dit heel andere koek is dan The Girl from Ipanema & Co. Hoe kwam Lieven Verstraete in contact met deze opzwepende cultmuziek?

”Ik werd gebeten door Brazilië via de tv-reeks Isaura van een tijd geleden. Ik raakte gefascineerd door die taal en de muziek. Eerst kom je dan inderdaad bij The Girl from Ipanema uit. Maar ik ben 45, kom uit de punkbeweging en ging dus verder graven. Zo leerde ik Tom Zé kennen die samba en bossa nova mengt met grootstedelijke muziek vol beats en computergeluiden. Vanaf toen kreeg ik de microbe pas echt te pakken.”

Satanic Samba is een weerslag van een reportagereeks die Verstraete maakte voor Cucamonga op Radio 1. Op de plaat vind je onder meer tracks van Bonde do Rolê of van Cansei de Ser Sexy (CSS) terug. Bands die op het jongste Pukkelpopfestival niet onopgemerkt passeerden. Wil dit nu zeggen dat Lieven in de toekomst nog meer de studio van Ter Zake gaat verlaten?

”Nee, ik noem dit mijn eigen goedaardige afwijking, zoals een collega van mij ooit groene vingers had (lacht). Ik ben al sinds mijn jonge jaren begeesterd door muziek, wat zich heeft geuit in die passie voor Braziliaanse muziek. En door wie ik ben, heb ik nu de kans gekregen om die reeks voor Cucamonga te maken zodat ik ook deze plaat mocht samenstellen. Mijn naam zal wel geholpen hebben om dit project op gang te krijgen. Laat ons hopen dat het wat verkoopt. Er is nog materiaal genoeg om er drie of vier te maken.”