"Kosovaren handelden in organen van Serviërs"

Kosovaarse Albanezen deden aan orgaanhandel met organen afkomstig van Servische gevangenen. Dat schrijft Carla Del Ponte, voormalige aanklager bij het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, in haar boek "De jacht, ik en de oorlogsmisdadigers".

pirombouts

Zowat driehonderd Servische gevangenen zijn in de zomer van 1999 getransporteerd van Kosovo naar Albanië. Daar werden ze opgesloten en haalden chirurgen hun organen weg, schrijft de Zwitserse juriste. Ook de politieke leiders van de Kosovaarse Albanezen, onder wie huidig premier Hashim Thaçi, zouden hierbij betrokken zijn.

Zwendel

"De slachtoffers die een nier kwijt waren, werden opnieuw opgesloten tot ze werden gedood voor andere organen. Nadien werden de organen via de luchthaven van Tirana naar ziekenhuizen in het buitenland gevoerd", staat te lezen in het boek.

"De leiders van het top- en middenkader van de UCK waren op de hoogte en op een actieve manier betrokken bij de zwendel", aldus Del Ponte. De UCK was het Kosovaarse bevrijdingsleger dat tegen het regime van Slobodan Milosevic streed.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer