Wonderspuit tegen Alzheimer ontdekt?

Amerikaanse wetenschappers melden dat ze een doorbraak bereikt hebben in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer.

pirombouts

The Independent on Sunday schrijft dat wetenschappers een injectie hebben ontdekt die "binnen enkele minuten" resultaat oplevert. Alzheimer-experts reageren voorlopig voorzichtig.

In een privé kliniek in Californië hebben een vijftigtal Alzheimerpatiënten een injectie in de ruggengraat gekregen met het anti-arthritis medicament Etanercept. De patiënten moesten dan met het hoofd naar beneden liggen opdat het geneesmiddelen de hersenen zou kunnen bereiken.

Maar liefst 90 procent van de behandelde patiënten reageerden binnen enkele minuten positief op die behandeling. Een 92-jarige man begroette na de inspuiting zijn vrouw, die hij al jaren niet herkend had. Vier weken later bleek de verbetering stand te houden.

Overdreven optimisme

Etanercept is geen nieuw medicijn, maar het is de eerste keer dat het voor deze doelgroep wordt gebruikt. Hoewel de Amerikaanse conclusies hoop doen rijzen bij de miljoenen mensen die lijden aan de tot dusver ongeneeslijke ziekte, waarschuwen kenners voor overdreven optimisme. Daarbij wordt er vooral op gewezen dat de Amerikaanse proeven slechts een zeer klein aantal patiënten omvatten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer