De Crem wil militairen inzetten als cipier

Legervakbond ACMP ontkent het bericht dat minister van Defensie Pieter De Crem meer militairen gaat laten afvloeien.

wverhaert

Volgens de vakbond gaat het enkel om een versnelling van bestaande plannen. Zo zouden meer militairen naar andere departementen kunnen trekken, bijvoorbeeld als cipier.

Het dagblad De Morgen kon de beleidsnota Defensie inkijken en schrijft op basis daarvan dat De Crem meer militairen wil laten afvloeien. Volgens de onafhankelijke legervakbond ACMP bestaat die politieke beleidsnota nog niet, en gaat het om blauwdrukken uit de budgettaire beleidsnota.

3000 man minder

De bestaande plannen gaan uit van een afbouw van 38.000 vandaag naar 35.000 militairen tegen 2015, misschien al tegen 2012. Voor die afvloeiingen bestaan verschillende pistes. Eén daarvan is een disponibiliteitsregeling, waarbij oudere militairen vervroegd kunnen vertrekken.

Een andere piste, evenmin nieuw, is actieve militairen een andere functie geven. Zo werken er al militairen bij het veiligheidskorps. Maar volgens Jacob zou er nu ”meer daadkracht” zijn binnen de regering om het aanbod van plaatsen te vergroten. Het zou gaan om 250 militairen per jaar, die in andere overheidsdiensten kunnen worden ingeschakeld: in het veiligheidskorps of als cipier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer