Somers wil breed debat over doodswens jongeren

Open Vld-voorzitter Bart Somers roept op om een ”breed en ernstig maatschappelijk debat” te voeren over uitgebluste kinderen en jongeren.

wverhaert

Hij doet dat naar aanleiding van een artikel in De Standaard, waarin staat dat meer en meer jongeren kampen met psychische problemen. Steeds meer ouders zoeken hulp omdat hun kind zegt dat het dood wil gaan.

Somers reageert verontrust. ”Niet alleen als politicus, maar ook als vader. Pasklare antwoorden liggen niet meteen voor het grijpen. Inspanningen die in het verleden werden gedaan, zoals het zelfmoord-preventieplan van de Vlaamse regering, lijken onvoldoende."

Hogere versnelling

"Andere pijnpunten, zoals het schrijnende tekort aan kinderpsychiaters, kennen nog niet eens een begin van oplossing. Het wordt dus hoog tijd om in een hogere versnelling te schakelen”, aldus Bart Somers.

2,5 keer meer zelfmoorden dan in Nederland

Hij pleit voor een breed debat, waaraan ook de jongeren zelf deelnemen. Somers wil ook clichés en platgetreden paden vermijden. ”Zeggen dat dit allemaal de schuld is van de hedendaagse samenleving, is te eenvoudig. Het verklaart niet waarom in ons land zelfmoord bij jongeren 2,5 keer hoger is dan in Nederland.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer