Brandweerman moet nabij kazerne wonen

De Raad van State oordeelt in een nieuw principe-arrest dat de gemeente Overijse terecht een woonplaatsverplichting aan haar brandweerpersoneel mag opleggen, om redenen van openbare veiligheid.

wverhaert

Een lid van het brandweerkorps is verhuisd naar een Waals dorp 160 kilometer verderop, en kan de kazerne dus uiteraard niet meer bereiken binnen de opgelegde aanrijtijd van 20 minuten.

Op basis van het reglement van het brandweerkorps besloot de gemeenteraad het personeelslid te ontslagen. Dit stuitte op hevig verweer van de man, met een procedure voor de Raad van State tot gevolg.

Terecht

De Raad van State oordeelde dat de gemeente de verplichting terecht inbouwde in haar reglementering om op die manier de veiligheid van haar inwoners te kunnen garanderen.

Vernieuwend

Het arrest van de Raad van State is in die mate vernieuwend omdat zij in het verleden de overheid (bijvoorbeeld de stad Leuven) heeft veroordeeld voor het opleggen van een woonplaatsverplichting. De Raad van State lijkt zich met dit nieuwe arrest aan te passen aan de actuele situatie binnen de brandweerkorpsen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer