GP van België 2008 officieel voorgesteld in Lommel

In aanwezigheid van Vlaams minister van Sport Bert Anciaux en burgemeester van Lommel Peter Vanvelthoven is de Grote Prijs van België motorcross 2008 vrijdag officiëel voorgesteld. Na het afhaken van Namen zal deze editie georganiseerd worden op het stedelijk motorcrosscentrum van Lommel in het weekend van 2 en 3 augustus 2008.

Belga

Om alle speculaties uit de wereld te helpen kreeg de Belgische pers de primeur en verstuurde organisator Eric Geboers een mailtje naar de heer Giuseppe Luongo, voorzitter van 'Youth Stream', de rechtenhouder van het WK, waarin hij officiëel bevestigde dat de Grote Prijs van België zal plaatsvinden in Lommel in opvolging van Namen.

In zijn toelichting verwees Eric Geboers naar Lommel als het mekka van de motorcross. "Als we een cirkel met een diameter van 15 kilometer rond Lommel trekken, zien wij dat niet alleen Belgische topteams zoals dat van Jacky Martens en Sylvain Geboers zich hier vestigen, maar dat naast Belgische toppiloten als Ken De Dycker, Joël Smets, Stefan Everts en de familie Geboers ook buitenlandse piloten zich hier hebben gevestigd", aldus Geboers.

"Naast de verankering van de GP Flanders zal eveneens een MX Rookie georganiseerd worden, waarin jongeren zullen strijden in verschillende categorieën en in verschillende leeftijdsgroepen. Dat is altijd mijn droom geweest. Dit zal een organisatie naar Amerikaans model worden. Een nevencircuit, georganiseerd in de vakantie, zal opengesteld worden voor de kwalificaties. De finales worden dan op het GP-circuit gehouden. Misschien groeit dit wel uit naar de Vlaamse 'Olympische' spelen voor amateurcrossers. Misschien even belangrijk is het feit dat alle motorcrossfederaties voor het eerst zullen samenwerken", vond Geboers.

Burgemeester Vanvelthoven benadrukte de perfecte locatie van Lommel. "Lommel is de bakermat van het beste en mooiste zand ter wereld. Op vraag van de Vlaamse regering zullen wij ons motorcrossterrein uitbreiden tot een motorsportcentrum waar alle takken van de motorsport kunnen beoefend worden. Voormalig motorcrossgrootheid Jaak Vanvelthoven levert daar prachtig werk. Voor deze Grote Prijs van België, wat tot op heden de grootste organisatie is die wij ontvangen, hebben wij naast logistieke steun ook een financiële bijdrage geleverd van 40.000 euro"

Ook voor Vlaams Minister Bert Anciaux is Lommel de ideale plaats voor een organisatie van deze grootte. Hij maakte dan ook bekend dat voor de Flanders GP de Vlaamse regering een bedrag van 80.000 euro heeft toegezegd. "Maar ook de Rookie Cup steunen wij met 25.000 euro. In de toekomst wil ik nog meer investeren in de motorsport en in het bijzonder voor de jongeren", verklaarde Anciaux.

"Vlaanderen bewijst vandaag dat het de motorcross niet in de steek laat. De samenwerking tussen overheid en sector kan beschouwd worden als een vruchtbare kruisbestuiving en de organisatie van de GP Flanders is daar een mooi voorbeeld van. De GP is een topevenement waarop alle nationale en internationale toppers aanwezig zullen zijn. Ook de jongeren zullen er met de Rookie Cup de kans krijgen om ervaring op te doen", stelde de minister.

"Ik wil hier toch ook iets rechtzetten. Er is altijd een moeilijke relatie geweest tussen de Vlaamse Gemeenschap en de motorsport. Wel, ik ben van mening dat elke provincie recht heeft op minstens één permanent motorcrossterrein. In Antwerpen en Limburg zijn er nu zeven in het totaal, maar wij zijn grondig bezig om dit uit te breiden naar de andere provincies. Gelet op de commotie doen wij dit wel discreet. Die terreinen zijn een ondersteuning voor het motorcrosstalent en misschien levert dit ook wel een bijdrage om alle organisaties en federaties samen te brengen", besloot Anciaux.