"Dit is Disneyland voor sekstoeristen" + video

In het najaar is ‘Matroesjka’s 2’ op vtm te zien.

ksleurs

BR /> Vanaf vandaag is de eerste aflevering on demand te huur via Telenet Digital TV en vanaf 11 april zendt betaaltv Prime de reeks uit. Het verhaal van de vervolgserie speelt drie jaar later.

Guy Goossens en Marc Punt mogen zich de makers van de internationaal meest successrijke reeks uit de geschiedenis van de Vlaamse tv noemen want ‘Matroesjka’s’ werd aan een vijftigtal landen verkocht. “Laatst zat ik in Spanje in een bar en de barman herkende me, hij begon erover,” vertelt acteur Peter Van den Begin. “Ik vond het raar dat hij mij direct kon plaatsen. Maar wel flatterend en wel fijn.”

Ook voor de vervolgserie hebben de twee scenaristen research gedaan naar vrouwenhandel in diverse landen. “De meeste verhalen zijn gebaseerd op feiten die wij gehoord of gezien hebben,” zegt Guy Goossens.

Hypocriet

Dit keer gingen ze niet alleen draaien in Oost-Europa (Oekraine en Bulgarije) maar ook in Thailand. Volgens het verhaal is Jan Verplancke (Axel Daeseleire) ervandoor met het spaargeld van zijn voormalige zakenpartners Ray Van Mechelen (Peter Van den Begin) en Eddy Stoefs (Luk Wyns), die na drie jaar gevangenis vervroegd vrijkomen. Verplancke is in Pattaya een club begonnen met twee Britten. Hij krijgt snel het bezoek van Ray en Eddy. Intussen ronselt Bob Sels (Dirk Van Dijck) meisjes in Oost-Europa.

De maand opnamen in Thailand heeft op de filmploeg diepe indruk gemaakt. “Pattaya is het Disneyland van het sekstoerisme,” zegt Guy Goossens.

“Er zijn heuse winkelwandelstraten vol seksclubs met telkens tientallen meisjes. In Thailand wordt daar heel hypocriet over gedaan want officieel bestaat prostitutie er niet. Naast enorme luxe is er vooral veel armoede en de plicht om de familie te onderhouden ligt er bij de dochter. Het is bijna een heilige plicht en dat verklaart veel van de choquerende omvang van de prostitutie in Thailand. Het is er zo massaal aanwezig dat de normen vervagen.”

De filmploeg werkte er met een productiehuis dat zopas de Amerikaanse film ‘Bangkok Dangerous’, met Nicolas Cage, had helpen maken. Corruptie was er alomtegenwoordig.

“Sommige mensen parkeerden hun auto met opzet in beeld en vroegen geld om hem te verplaatsen,” vertelt Marc Punt. “In onze budgetten was een post smeergeld voorzien.”

Bekijk de trailer