Inspectiediensten vallen binnen op Hengelhoef

Inspectiediensten vallen binnen op Hengelhoef

Inspectiediensten vallen binnen op Hengelhoef

Houthalen-Helchteren - Op het domein Hengelhoef in Houthalen zijn gisterochtend zo’n 40 Poolse schilders gecontroleerd. De inspectiediensten hebben hen één voor één ondervraagd om na te gaan of hun loon, sociale zekerheid en andere arbeidsvoorwaarden in orde waren. De Polen werkten voor de bouwfirma SCI, met zetels in Lummen, Tienen en Waver, die zich in Wallonië heeft gevestigd om Poolse werknemers te kunnen inschakelen.
BR /> Voor vacatures in knelpuntberoepen mogen firma’s werknemers uit acht nieuwe EU-lidstaten aantrekken, waaronder Polen. In Vlaanderen vormen de schilders geen knelpuntberoep, in Wallonië wel.

De allround-bouwfirma SCI is in dat gat gesprongen door zich aan de andere kant van de taalgrens te vestigen en op die manier volledig legaal Polen aan te werven. De Poolse schilders verbleven in de huisjes van het vroegere recreatiedomein Hengelhoef. Op het onderkomen domein worden veel flats verhuurd aan Poolse arbeiders omdat toeristen niet willen betalen voor de vergane glorie. Op het domein willen zowel Twin Properties als de Nederlanders van Oostappen huisjes, chalets en flats voor toeristen uitbaten.

Tolken
Om vier uur gisterochtend was er een inval van controleurs van de sociale inspectie en toezicht sociale wetten. De lokale politie verleende bijstand. Met de hulp van meerdere tolken zijn de zowat 40 Poolse schilders gisteren een voor een ondervraagd. De inspectie gaat na of de huisvesting van de Polen in orde was en of de firma hen dezelfde voorwaarden - loon, premies, arbeidsuren... - geeft als Belgische werknemers. Over de resultaten van het onderzoek is niets bekendgemaakt. Volgens de advocaat van het bouwbedrijf zijn geen inbreuken vastgesteld.

Ons land heeft de aanwerving van Poolse arbeidskrachten indertijd aan banden gelegd om te vermijden dat bedrijven hun Belgische krachten zouden vervangen voor goedkopere arbeiders. In elk geval moeten voor Belgische en buitenlandse arbeiders dezelfde arbeidsvoorwaarden gelden. Enkel voor moeilijk in te vullen vacatures kunnen onder meer Polen worden ingeschakeld. Vermoedelijk wordt die beperking tegen mei volgend jaar afgeschaft en gaan de grenzen volledig open.

Marij WYERS/Peter COSTERMANSImmo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio