'Nooit meer naakt op tv'

Vlaamse actrices zijn steeds minder geneigd om uit de kleren te gaan in tv-series en films omdat die beelden daarna een eigen leven gaan leiden op het internet.

“Ik ga nooit meer naakt in een tv-serie, want nadien word je op allerlei websites geconfronteerd met die beelden”, zegt een bekende actrice en presentatrice die al verschillende blootscènes speelde in Vlaamse series en films maar liever anoniem wilt bijven. “En ik ben heus niet de enige actrice die er zo over denkt”.

ssimons

BR /> Vlaamse tv-producers erkennen het probleem.

Het fenomeen is bekend. In een tv-serie is een blootscène te zien en niet veel later duikt diezelfde scène op op videowebsites als YouTube of Garage TV waar ze druk bekeken wordt.

Een voorbeeld: Actrice Lotte Pinoy is op 31 januari naakt te zien in de VTM-telenovella ‘Sara’ (ze laat zich als het personage Helena naakt fotograferen door haar ex-vriend Jurgen) en nog geen twee dagen later is de scène al te zien op Garage TV, de videowebsite van Telenet. Ondertussen is de blootscène van Pinoy al meer dan 10.000 keer bekeken.

En het is niet de enige massaal bekeken naaktscène op Garage TV. Zo werd de vrijpartij van Anneleen Liegeois en Stan Van Samang in ‘Wittekerke’ al ruim 20.000 keer bekeken. De stoeipartij van Ann Ceurvels en Herbert Flack in ‘Diamant’ heeft al meer dan 6.000 hits en ook de verschillende naaktscènes van Francesca Vanthielen en Herbert Flack in ‘Aspe’ werden al gretig bekeken op Garage TV.

Actrices hebben duidelijk een probleem met dit fenomeen. “Ik word op het internet constant geconfronteerd met de naaktscènes die ik gespeeld heb en daar ben ik allerminst gelukkig mee”, zegt een bekende actrice en presentatrice die al verschillende blootscènes speelde in Vlaamse series en films.

“Het gaat zo ver dat ik besloten heb om nooit meer naakt te gaan in een tv-serie. En geloof me, ik ben heus niet de enige actrice die er zo over denkt.”

Zelfcensuur

Het probleem is bekend bij de Vlaamse tv-producenten. “Ik noem geen namen, maar ik heb inderdaad al meegemaakt dat actrices mij zeggen dat ze niet naakt in een tv-serie willen, juist omwille van die YouTube-toestanden”, zegt Eric Wirix, producent van onder meer ‘Aspe’ en ‘Stille Waters’.

“Acteurs vinden het meestal niet zo’n groot probleem om naakt te gaan binnen het kader van de serie, maar ze zijn er zich heel goed van bewust dat die beelden nadien overal op het internet opduiken en zelfs gelinkt worden aan bepaalde sekssites. Daarom doen we nu zoveel mogelijk aan zelfcensuur en tonen we geen naakt om het naakt. Maar we kunnen natuurlijk niet iemand een bedscène laten spelen met een overjas aan.”

Ook Reinhilde Dewit, creative director van Fremantle, de makers van ‘Sara’, erkent het probleem. “Actrices beseffen steeds meer welke impact een naaktscène heeft, omdat ze daarna op het internet opduikt. Actrices zijn daar echt mee bezig. Ze vragen bijvoorbeeld soms ook expliciet om naaktscènes niet in trailers te laten zien omdat die dan daarna ook in allerlei media, waaronder het internet, verschijnen.”

Foto VTM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer