Wielerunie UCI wil dat teams niet starten in Parijs-Nice

De Internationale Wielerunie UCI geeft de strijd tegen organisator ASO niet op. Ze wil niet dat de wielerteams op 9 maart starten in Parijs-Nice. In een brief waarschuwt de UCI de professionele wielerteams voor deelname aan een "wedstrijd die buiten de wet staat".

Belga

"De UCI heeft er alle vertrouwen in dat de teams de ernst van de situatie zullen begrijpen en zullen weigeren om deel te nemen in Parijs-Nice. Door toch deel te nemen riskeren ze niet alleen sancties, maar zouden ze meewerken aan de bezoedeling van het imago van het wielrennen", klinkt het maandag in een mededeling van de UCI.

Lefevere: "Men doet afbreuk aan de wielersport"

Manager Patrick Lefevere van Quick.Step-Innergetic had nog geen schrijven ontvangen van de UCI, maar had kennis genomen van de inhoud van het bewuste document. "Men is verder afbreuk aan het doen aan de wielersport. Anders kan ik deze zaken echt niet meer omschrijven", reageerde hij.

"Deze oorlog tussen onder andere ASO en de UCI is nu al drie jaar aan de gang en escaleert telkens meer en meer. Beseffen die partijen dan niet welke schade ze ondertussen aan het aanrichten zijn aan de wielerploegen en de sport in zijn geheel toe? Wat moet ik mijn sponsors nog allemaal wijsmaken. Het is zo dat Parijs-Nice niet de meest bekeken wielerwedstrijd op televisie was, maar hij kwam in België wel op de buis. Met andere woorden zagen de kijkers onze reclame. Wat gaat er nu gebeuren? Komt de koers nog op televisie en maken wij in maart dan deel uit van het peloton van de 'rit naar de zon'?"

"Er moet dringend eenheid tussen de ploegen en alle betrokken partijen komen. Maar ikzelf zal hier zeker geen vooraanstaande rol meer in spelen. Ik ben het geschreeuw in de woestijn meer dan beu. Ik wil me ook eens in het wiel zetten nu en ga geen kop meer trekken. Dit is een straatje zonder einde. Wie is er straks nog zeker van een deelname aan de Tour de France? Gaan mijn sponsors het pikken dat wij misschien niet meer mogen starten in die koers? Het zullen vooral de mindere goden zijn die de dupe van de hele zaak gaan worden. Voor hen gaat er misschien wel geen budget meer zijn als de geldschieters massaal gaan afhaken. Het wordt tijd dat men in de wielersport eens op lange termijn gaat denken."