Spirit niet enthousiast over communautair akkoord

Spirit noemt het communautaire akkoord maandag ondermaats. "Als dit het resultaat is van tien maanden geruzie, dan kunnen we moeilijk enthousiast zijn. Hopelijk komt er na de borrelhapjes die de Raad van Wijzen geserveerd heeft iets stevigers op tafel", stelt voorzitster Bettina Geysen.

Belga

Volgens Spirit valt het akkoord in vergelijking met de beloftes van CD&V/N-VA over een grote staatshervorming maar mager uit. "De Raad van Wijzen heeft enkele kleine stapjes in de goede richting gezet, maar echt enthousiasme kan het akkoord niet opwekken", luidt het.

Tevredenheid is er wel over de regionalisering van de huurwetgeving en delen van het verkeersveiligheidsbeleid. "Maar het is jammer dat de bevoegdheden nog steeds erg versnipperd worden. Bovendien wordt er gesproken van een tweede fase, maar die is allesbehalve gegarandeerd. Het blijft wat morrelen in de marge, zonder te werken aan een grondige herziening van de staatsstructuren, wat nochtans nodig is", verklaart Spirit-senator Geert Lambert.

De linksliberalen zeggen ook ongerust te zijn over het nieuwe geld dat Brussel krijgt. "Zo kan het niet dat er federaal geld naar de Brusselse mobiliteit gaat, terwijl Brussel zelf budgetten verschuift van Mobiliteit naar andere gewestbevoegdheden".

Tot slot vindt Spirit het jammer dat geen werk wordt gemaakt van de invulling van artikel 35 van de grondwet. Dat zou voor een heldere bevoegdheidsverdeling kunnen zorgen, meent voorzitster Geysen.