Franse tennisfederatie in kort geding tegen online weddenschappen

De Luikse kortgedingrechter buigt zich dinsdag over een geschil tussen de Franse Tennisfederatie (FFT) en meerder online wedbedrijven. Met het geding wil de FFT de stopzetting van weddenschappen voor Roland Garros bekomen, het tweede grandslamtoernooi van het seizoen dat op 25 mei start.

Belga

Meerdere online gokbedrijven organiseren dergelijke weddenschappen. De Franse Tennisfederatie heeft er drie uitgekozen met zetel in de Europese Unie: Bwin, Betfair en Ladbroke.

"We kunnen niet alle gokbedrijven in één keer dagvaarden. We hebben met opzet de grootste maatschappijen gekozen, met de nodige middelen om zich te verdedigen", aldus meester Jean-François Henrotte, die de FFT vertegenwoordigt, samen met mr. Jean-Louis Dupont.

"De zaak zal ook voorkomen in Duitsland en in Frankrijk", aldus mr. Henrotte. "De zaak kan dus jurisprudentie vormen en zo aanleiding geven tot het opleggen van een verbod in gans Europa."

De tennisfederatie is van oordeel dat de weddenschappen te makkelijk de deur openzetten voor het "kopen" van spelers om wedstrijden te vervalsen. De federatie is niet zo zeer verontrust voor weddenschappen op zeges van een of andere speler, maar eerder voor gokken op scores, aantal sets, aantal games verschil, winnende punten, enz.

De zitting dinsdag zal vooral technisch zijn, onder meer om een kalender op te stellen. De zaak wordt in april behandeld, verwacht mr. Henrotte.