Crevits lanceert krediet voor energiebesparende investeringen

Aan de vooravond van de bouwbeurs Batibouw heeft Vlaams minister van Energie Hilde Crevits (CD&V) maandag samen met de bouwsector het zogenaamde energierenovatiekrediet gelanceerd.

Belga

Voortaan kunnen verbouwers energiebesparende investeringen op krediet laten uitvoeren. Afbetalen gebeurt met behulp van de gerealiseerde besparingen op de energiefactuur. Nog voor de zomer komt er voorts een energiepremie voor de lage inkomens.

Het energierenovatiekrediet is gericht op die energiebesparende investeringen die zichzelf terugverdienen: dakisolatie, hoogrendementsbeglazing en condensatieketels. De nadruk wordt gelegd op dakisolatie. "Dat is de meest goedkope investering om een directe bezuiniging te realiseren op de energiefactuur. Ze kan tot 30 procent winst opleveren", zei Crevits tijdens een persconferentie.

Hoewel het meestal gaat om beperkte investeringen (bijvoorbeeld gemiddeld 2.000 euro om een dak te isoleren) en er al vele premies bestaan, blijft de financiële drempel voor heel wat eigenaars toch te hoog. Het energierenovatiekrediet moet deze mensen "een duwtje in de rug geven", zo luidde het.

Het krediet is geen hypothecaire lening, maar een consumentenkrediet. De particulier kan zijn investering in schijven afbetalen aan de bank op basis van wat hij bespaart op zijn energiefactuur en met behulp van de bestaande premies, aldus Crevits. De aannemer wordt onmiddellijk volledig betaald door de bank.

Het gaat om een proefproject van zes maanden. Voorlopig neemt enkel Royal Bank of Scotland (RBS) deel. De verbouwer kan een lening aangaan voor werken tussen 1.750 en 50.000 euro, legt Bouwunie uit. Hij betaalt de bank een jaarlijks kostenpercentage van 5,95 procent. Er zijn ondertussen ook een vijftiental aannemers erkend. De minister rekent uiteindelijk op een vijftigtal geïnteresseerde installateurs en aannemers en verschillende financiële instellingen.

Crevits herhaalde maandag ook dat er nog voor de zomer een systeem komt van energiepremies voor mensen die geen of onvoldoende belastingen betalen. Die mensen, bijvoorbeeld bejaarden met een klein pensioen, kunnen niet genieten van de bestaande fiscale aftrekmaatregel van 40 procent van de investering (met een maximum van 2.650 euro). Crevits vult deze leemte met een premie die ongeveer overeenkomt met de belastingkorting. Daarvoor is 5 miljoen euro voorzien uit het Energiefonds, dat gespijsd wordt met de boetes van energieleveranciers.

De beide maatregelen passen in het Vlaamse energierenovatieprogramma 2020. Tegen dan wil Crevits dat alle woningen beschikken over een goed geïsoleerd dak, hoogrendementsglas en een condensatieketel. Daarvoor moeten elk jaar meer dan 50.000 woningen worden aangepakt.