Vlaamse advocaten eisen sluiting Guantanamo Bay

De Orde van Vlaamse Balies (OVB), die alle 8.500 Vlaamse advocaten groepeert, ondersteunt samen met 33 andere overkoepelende balies of Ordes van Advocaten de oproep om de Amerikaanse gevangenis van Guantanamo Bay te sluiten. Dat meldt de OVB maandag.

Belga

De balies en ordes, onder meer ook de Ordre des barreaux francophones et germanophones de Belgique, vragen respect voor de rechtstaat en de mensenrechten. De oproep is een initiatief van de Canadian Bar Association, de Barreau de Paris en de Law Society of England and Wales.

De 34 balies klagen in een brief, die maandag werd verstuurd, aan de Amerikaanse president George W. Bush en de Canadese eerste minister Stephen Haper het misprijzen voor de rechtstaat op Guantanamo Bay aan.

De ondertekenaars stellen de Amerikaanse wet op de militaire commissies van 2006 aan de kaak. Die wet schendt de "rule of law" en respecteert de Conventie van Genève in verband met oorlogsgevangenen niet, aldus de auteurs. Enkel buitenlandse verdachten worden voor die commissies berecht; Amerikaanse burgers niet. "De ondertekenaars vragen dat alle buitenlanders in hun eigen land voor de rechtbank kunnen verschijnen", luidt het.

Ook verzetten de balies en ordes zich tegen het afdwingen van bekentenissen onder dwang en laken ze het feit dat advocaten geen toegang hebben tot bewijzen die essentieel zijn voor de verdediging van hun cliënten.

Ten slotte lanceren de ondertekenaars een oproep aan de politici om niet langer te zwijgen over die feiten. "Het is tijd om druk uit te oefenen om die onmenselijke toestanden en schendingen van de rechtstaat na zes jaar te stoppen", klinkt het.