Jan Smeets werkt aan Pinkpopmuseum

Pinkpopbaas Jan Smeets stelt alles in het werk om volgend jaar, als 'zijn' Pinkpop veertig jaar bestaat, een museum over het popfestival te openen in zijn woonplaats Einighausen (Nederlands Limburg). Dat liet Smeets maandag weten.

Belga

De permanente tentoonstelling moet onder meer films en video-opnamen van Pinkpop laten zien, maar ook foto's, contracten, posters, flyers, draaiboeken en entreekaartjes. Volgens Smeets is er veel belangstelling.

Hij merkt dat tijdens lezingen die hij in heel Nederland geeft. "Ze vragen dan of ik iets kan laten zien, maar ik ga niet mijn hele archief meeslepen door het land", aldus Smeets. "Zo ontstond het idee van een ruimte waar we alles kunnen uitstallen".

Smeets was 42 jaar geleden medeoprichter van jongerencentrum Carna in Einighausen. Sinds kort is hij opnieuw voorzitter van het inmiddels tot activiteitencentrum omgedoopte Carna. Hij wil in dit gebouw een ruimte geschikt maken voor de tentoonstelling over veertig jaar Pinkpop.

Voor het zover is, moet de gemeente Sittard-Geleen eerst het bestemmingsplan van het gebouw aanpassen. Ook moet Smeets nog een beleidsplan maken.